Llum verda al projecte de reforma de l’Ermita de Santa Anna

La Comissió de Patrimoni de l’Ajuntament d’Ontinyent ha aprovat per unanimitat el projecte de reforma de l’Ermita de Santa Anna de la ciutat, una emblemàtica construcció del S XV on es venera la imatge del Santíssim Crist de l’Agonia, en honor del qual se celebren les festes de moros i cristians. El regidor de patrimoni, Òscar Borrell, explicava que “la construcció ja va estar objecte en 2023 d’una sol·licitud de llicència d’obres per part de la propietat d’aquesta, la parròquia de Sant Carles d’Ontinyent. Donat el seu caràcter patrimonial, ja que està catalogat com a Bé d’Interés Cultural i inclòs al catàleg municipal d’edificis protegits amb nivell de protecció integral, des de l’Oficina Tècnica Municipal es feien una sèrie d’informes que han estat atesos per arribar a aquest projecte final, que s’ha aprovat per unanimitat”.

El projecte d’obra, elaborat per l’arquitecte local Vicent Palop, planteja una actuació amb un pressupost d’execució material de 134.517,79 euros, que després d’impostos arriba a un cost final de més de 176.000 euros. Es tracta d’una intervenció que inclou nombroses accions com ara la restauració parcial de la coberta damunt la nau de Santa Anna; adequació interior i de la façana; o millores a l’accessibilitat, amb la creació d’una rampa que s’ubicarà finalment en un dels laterals de l’edifici, i no en la part frontal com s’estava barallant inicialment.

Les obres de la coberta són de conservació i manteniment, degut al deteriorament propi dels materials al llarg del temps, humitats i goteres. L’àmbit correspon només damunt del cos original de l’ermita de Santa Anna, primera nau principal i adjacents paral·leles a façana.

La intervenció interior consisteix en llevar el mur transversal que separa l’ermita de l’ermitori, a més, les escales interiors de pujada als dormitoris. D’aquesta manera d’est a oest es recuperarà la planta de l’ermita original en coherència al que assenyalen les traces de la coberta. Quant a l’accessibilitat, l’accés pren com a base l’escala creada en 1904 i deixa la rampa a la dreta com a element utilitari. A més a més, s’ha revisat la situació d’alguns elements considerats com a impropis que estaven al projecte inicial. L’actuació té un termini d’execució de 9 mesos una volta finalitzen els tràmits previs.