Més pòlvora i més arcabussos per a les Festes de 2024

Seran les xifres més altes de totes les que s’han registrat els últims cinc anys, des del 2019, just abans de la pandèmia i l’any en què es va començar a aplicar la nova legislació per a les armes d’avancarga que s’utilitzen a les manifestacions festives, entre elles les dels moros i cristians.

El treball realitzat en els darrers anys, ja que és obligat que els disparadors assistisquen a una jornada tècnica de formació, i l’aferrament cap als actes en què s’utilitza la pólvora als Moros i Cristians d’Ontinyent ha tingut com a resultat que aquest any s’arribe a pics de participació que no tenien precedents des d’almenys un lustre. Per a les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent són un total de 210 els festers que atronaran els cels de la ciutat amb els seus arcabussos. Ho faran en els actes de dissabte en què es fa servir la pólvora, el Contraban i la Baixà, on seran fins a 180 els festers que se sumen al moment de la disparada. Per la seua banda, dilluns amb l’Ambaixada del matí i la de la tarda seran fins a 179 els disparadors que participen. Cal explicar que no tots ells participaran en els quatre actes amb disparada de les Festes mentre que altres sí que ho faran.

Això suposa un increment notable en els darrers anys ja que el 2023 van ser 168 els festers que van disparar a totes les Festes i el 2022 ho van fer 152. Per tant l’increment en els darrers dos anys és del 27%. Si important ha estat l’increment del nombre de festers que utilitzaran les armes d’avancarga, també cal ressaltar l’augment de la quantitat de pólvora que s’utilitzarà a les Festes de 2024. Atenent les sol·licituds que s’han presentat davant de la Societat de Festers , es calcula que seran 507 els quilos de pólvora que es cremen entre dissabte i dilluns. Cal recordar que l’any passat van ser 424 els quilos de pólvora que es van utilitzar, mentre que el 2022 es van disparar 336 kg, per la qual cosa l’augment és d’un 34% en dos anys.