No s’autoritzaran ni els sopars de comparsa ni una Baixà extraordinària

Les festes van ser suspeses en la seva totalitat. Sense possibilitat d’esmena parcial. Algunes comparses han preguntat sobre la possibilitat de celebrar les tradicionals sopars que, altres anys, començaven l’última setmana del mes de juny. No obstant això, la resposta que s’han trobat per part de la Societat de Festers i de l’Ajuntament és coincident i sense fissures. No hi haurà cap tipus de celebració. Ni previ ni durant. El consistori no autoritzarà, en cap cas, l’ocupació de la via pública perquè comparses, amb o sense banda de música, repetisquen l’estampa que tradicionalment envaeix Ontinyent durant les setmanes prèvies a la celebració morocristiana. Tampoc, a dia de hui, es veu factible que la imatge de l’Crist de l’Agonia siga traslladada de Santa Anna a Sant Carles.

La cancel·lació acordada en el mes d’abril, de manera unànime per les 24 comparses, és irreversible. “No va a organitzar-se cap acte festiu ni des de la Societat de Festers ni des de les comparses. La suspensió és total, no parcial “, manifesta rotund el president Vicent Pla. El màxim mandatari de la Societat de Festers ha mantingut sengles reunions amb els presidents de les comparses en què s’han abordat aquesta i altres qüestions com la liquidació definitiva de l’exercici econòmic.

Per la seua banda des d’alcaldia també es llança un missatge clar: “no s’autoritzarà l’ocupació de la via pública per a actes de comparses”, sosté l’alcalde Jorge Rodríguez. Amb o sense banda de música. L’alcalde remet a la regulació legal de la situació. “Qualsevol grup, fester o no, pot reunir-se en bars o restaurants sempre que es garantisquen les mesures d’higiene i seguretat vigents. La responsabilitat és dels establiments hostalers. Però no es pot permetre la celebració de sopars de comparsa tal com les entenem”.

A més, cal sumar que bona part dels locals que alberguen les seus socials de les comparses de Moros i Cristians d’Ontinyent no disposen de llicència oportuna, la qual cosa podria incrementar riscos i repercussions. Hi ha, doncs, plena sintonia entre Ajuntament i Festers respecte a aquesta oposició a rescatar part de les activitats que envolten les nostres festes. El panorama dels carrers i places d’Ontinyent durant els dissabtes d’estiu estarà marcat per l’absència de sopars amb banda.

Pel que respecta a la Baixà del Crist, tots els estaments coincideixen en què a dia de hui no es donen les condicions perquè puga celebrar-se de manera extraordinària.