A una setmana justament per a que se celebre la Dansa Macabra, una de les últimes novetats culturals que es va incorporar l’any passat a la Setmana Santa ontinyentina, s’han donat a conèixer algunes novetats per a l’edició de 2024.
El regidor de Cultura, Àlex Borrell, explicava que després de la bona acollida a la primera edició “enguany comptarem amb més músics i coralistes així com la novetat de la representació d’una auca elaborada per a l’ocasió. Un espectacle ampliat que és possible gràcies a la implicació d’entitats com l’associació Ballet Òpera, el Nou Orfeó, la Societat Unió Artística Musical, Pantomima Teatre d’Ontinyent o l’associació La Nostra Terra, que és qui ha creat l’auca”.
Des de La Nostra Terra, Manolo Requena, qui va assessorar personalment la primera edició de la Dansa Macabra en aspectes relacionats amb els personatges històrics, recordava que l’entitat acompleix enguany 4 dècades treballant pel patrimoni local, “i volíem celebrar-ho col·laborant amb un element distint en la Dansa Macabra, com serà una auca valenciana”. Aquesta auca ha estat elaborada pel president de La Nostra Terra, Ignasi Gironés, qui explicava que, partint de models preexistents de ceràmica de la segona meitat del S XVIII, i emprant el llenguatge narratiu de l’època, s’ha desenvolupat una composició narrativa gràfica a partir dels versos elaborats per Inma Llinares per a fer un compendi d’elements units d’acord amb el discurs narratiu que conté l’auca.
Des de Pantomima Teatre Ontinyent, Pasqual Navalón destacava el treball fet per adaptar l’auca a la representació en dansa, interpretant els versos d’Inma Llinares en el format que correspon a l’època, senzilla, en octosíl·labs amb rima i fàcils d’entendre. Tina Mora, Maria Galiana i Consuelo Tormo faran una representació de l’auca, que Navalón avançava que serà “digna i amb distinció”.
En representació de l’associació Ballet Ópera, Fani Donat recordava que el projecte nascut l’any passat de la mà de la confraria de la Soledat “ha crescut, incorporant a més persones i associacions que han fet un gran treball, ampliant la part musical que torna a tenir la direcció musical de Quique Orquin, director del grup de percussió i dolçaina el Raval, i que tractarà d’involucrar més al públic assistent”. Donat recordava que la Dansa Macabra “és un projecte artístic que va a més, i que està obert a la participació d’altres entitats i associacions”.
Des de la Societat Unió Artística Musical, Rubén Penadés remarcava l’interés de la iniciativa “per impulsar la col·laboració entre les associacions en la reivindicació de la nostra cultura”. A més d’ampliar-se la xifra de músics participants, Penadés avançava que “s’afegiran nous timbres i sonoritats que no deixaran indiferent a ningú”. Conchín Donate, en nom del Nou Orfeó explicava que la quantitat de coralistes també augmentarà, en sumar-se components del cor Ària d’Ontinyent.
La “Dansa Macabra” compta amb una composició musical articulada en 3 parts, una que representa la vida, altra que suposa un intercanvi entre la vida i la mort i una tercera sobre les lamentacions per l’arribada de la mort. En l’escenificació s’ha recuperat a 8 personatges del segle XVII vinculats a Ontinyent: Alexandre VI, Marianna d’Austria, en Lluis Albuixech, Mare Catalina Tejera, Fray Vicente Nancosa, un llaurador/ora i un xiquet/a, acompanyats per 8 ballarins que representen la mort.
Amb la direcció musical de Quique Orquin, en la representació apareixeran més de 80 persones, entre actrius del grup Pantomima Teatre, membres de la Confraria “La Soledat”, ballarins i ballarines, músics de la Societat Unió Artística Musical, i coristes dels grups Nou Orfeó i Ària d’Ontinyent.