Ja és oficial. El Ministeri d’Indústria i Turisme, a través de la secretaria d’Estat de Turisme, ha comunicat a l’Ajuntament d’Ontinyent la resolució positiva de l’expedient que estava instruint-se per tal de declarar els Moros i Cristians d’Ontinyent com a Festes d’Interés Turístic Internacional.
El Ministeri ha valorat el treball i l’esforç realitzat per projectar a l’exterior la singularitat dels Moros i els Cristians de la nostra ciutat. Entre altres particularitats que s’han posat en valor, per part del Ministeri, hi ha la característica diferencial que siga una institució privada, com ho és la Societat de Festers, la que organitze les Festes des de fa més de 150 anys, a diferència d’altres municipis on són els ajuntaments respectius els que carreguen amb el pes específic de l’organització dels actes.
També s’han tingut en compte totes aquelles manifestacions peculiars que fan diferents les Festes d’Ontinyent que compten amb actes com la Baixà del Crist i les Ambaixades amb una declaració de Bé d’Interès Cultural des del 2019. El valor cultural i el llegat emocional que han anat transmetent de generació en generació també han estat factors que han beneficiat la resolució positiva de l’expedient.
Ontinyent puja al pòdium de les festes internacionals de la Comunitat Valenciana. Serà la número 15. En aquest grup selecte compartirà honors amb Misteri d’Elx, Falles de València, Fogueres de Sant Joan, la Tomatina de Bunyol o la Magdalena de Castelló. Serà la quarta festa morocristiana al costat de la d’Alcoi (que ho és des del 1980), la Vila Joiosa (2003) i la Crevillent (2011). La darrera festa que va rebre la consideració com a Internacional va ser la Fira de Tots Sants, l’any 2019.
Després de l’anunci oficial està previst que es programe l’entrega de l’acreditació de la Declaració Internacional en un acte que podria celebrar-se a la nostra ciutat, previsiblement, a finals del mes de setembre.
Açò és el que diu el comunicat oficial del Ministeri:
Les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent (València) han estat declarades Festa d’Interès Turístic Internacional pel seu arrelament, popularitat i capacitat de generar un sentiment profund de pertinença a la comunitat, formant part de la història i la cultura de la ciutat. Entre els diferents actes que formen part de la festa, en destaquen tres per la peculiaritat i la capacitat d’emocionar els participants: l’entrada de bandes de música interpretant ‘Chimo’, la marxa mora més internacional; la processó de gala; i l’Esmorzar de la Llàgrima, moment en què recorda els festers morts el darrer any. La secretària d’Estat de Turisme, Rosario Sánchez, ha destacat la capacitat d’aquesta festa, que es desenvolupa pràcticament durant tot l’any fins a arribar als actes centrals d’agost, d’”impregnar de l’esperit festiu i d’agermanament a tota la regió, més allà de la localitat d’Ontinyent, atraient cada any milers de visitants que gaudeixen vivint en primera persona uns sentits i emocionants actes que són llegat viu de la història de la Comunitat Valenciana”.
Així mateix, Sánchez ha volgut destacar l’esforç col·lectiu de tota la ciutadania d’Ontinyent i, especialment, de la Societat de Festers que s’encarrega de la seua organització any rere any. “És gràcies a l’esforç, afecte i atenció desinteressats de molta gent que les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent es desenvolupen amb tantíssim èxit, cosa que les ha fet mereixedores d’aquest reconeixement”. Les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent són de les més antigues de la Comunitat Valenciana. Se celebren, en el format actual i de manera ininterrompuda, des del 1860. Les organitza anualment la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia i els actes centrals tenen lloc a finals del mes d’agost. Aquesta festa va ser reconeguda d’interès turístic nacional el 2010. Amb la signatura de la resolució per part de la secretària d’Estat de Turisme de les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent ascendeixen a 82 el nombre de Festes d’Interès Turístic Internacional amb què compta Espanya, quinze a la Comunitat Valenciana”.