Ontinyent acollirà la magna exposició “Dons en marxa” de la Diputació de València dins de la programació del 8-M

Ontinyent acollirà des del pròxim 8 de març la magna exposició “Dons en marxa” de la Diputació de València, que inclou 55 obres de gran valor patrimonial d’artistes com Sorolla, Genovés, Pinazo, Aurora Valero o Carmen Mateu amb la dona com a protagonista. Es tracta d’una mostra ideada durant l’etapa de Jorge Rodríguez com a president de la corporació valenciana, dins la línia iniciada amb la mostra “Memòria de la Modernitat” (que ja es va exposar a Ontinyent), per a traure als pobles i donar visibilitat a part de les peces de gran valor patrimonial propietat de la Diputació.

La mostra, que ha sigut exposada en municipis com Alaquàs o Sagunt, arriba després de les gestions de la regidora d’Igualtat i actual Diputada Natalia Enguix amb el diputat responsable de l’àrea de Patrimoni, Andreu Salom. Enguix explicava que “des d’abans de la pandèmia ja teníem interés a acollir aquesta exposició, una mostra de gran valor patrimonial i expositiu igual que també va ser Memòria de la Modernitat, però que té la particularitat del seu especial interés didàctic i històric vinculat al paper de la dona en la societat i la seua evolució al llarg dels dos últims segles”.

En concret, l’exposició mostra la imatge de les dones en els últims 200 anys, un període de forta reivindicació del paper de la dona en la societat, així com la seua lluita en favor de la igualtat i del reconeixement dels seus drets. Entre les peces exposades hi ha obres de Genovés, Sorolla i Pinazo, entre altres, en les quals la dona és protagonista, així com obres de destacades artistes com Aurora Valero, Carmen Mateu, Carmen Grau i Natividad Navalón, entre altres.

“Dones en marxa” consta de dues parts. La primera dedicada a la representació de la dona que inclou la iconografia tradicional, acadèmica, sobre la mirada imposada en el cos de la dona: retrats, nus, imatges de maternitat o ancianitat, al costat de la vida quotidiana i costums, mostrant l’avanç de les temàtiques cap als plantejaments de la modernitat: pintura d’història, costumisme i vida moderna. El segon bloc pretén reflectir l’impuls a les dones artistes per mitjà de beques i ajudes de la Diputació de València a través de tres blocs diferenciats: Les Beques de la Diputació, les Beques d’ampliació d’estudis universitaris i les beques Alfons Roig.

Ara, després de passar per municipis com Alaquàs o Sagunt, la mostra s’exposarà  des del 8 de març a Ontinyent, sent l’activitat més destacada dins de la programació amb motiu del Dia Internacional de la Dona a la ciutat. Aquest dia tindrà lloc un acte en el qual s’espera amb la presència del President de la Diputació Toni Gaspar, per a inaugurar-la junt a l’alcalde Jorge Rodríguez i la regidora d’igualtat i diputada Natalia Enguix. Així mateix, està previst que es facen visites guiades per a col·lectius i centres educatius des de sisé de primària fins a universitaris, prèvia reserva.