Ontinyent aprova macropont per a la Fira de Novembre

No tindrem Moros i Cristians, no tindrem tampoc dia festiu el dilluns 23 d’agost. Però pot ser que sí que tinguem Fira. Així ho pensen des de l’Ajuntament d’Ontinyent i per això han decidit traslladar la festa local d’agost al divendres 19 de novembre, creant així un gran pont de Fira.
Sempre sense perdre de vista la situació i l’evolució de la Covid-19. Hem vist en més d’una ocasió com quan el virus semblava controlat, els indicadors han canviat ràpidament en qüestió de dies. Per això des del consistori són prudents i afirmen que sempre es prendran les decisions tenint en compte la salut i la seguretat de la població.

Malgrat això, el govern local vol tindre esperances en què siga possible celebrar la Fira de Novembre, “i que aquesta siga el primer esdeveniment festiu que Ontinyent puga tornar a celebrar”. La regidora de Festes, Àngels Muñoz, destaca que els firaires estan sent un dels sectors més perjudicats per la pandèmia i afirma que “tot està pràcticament preparat per a poder celebrar la Fira de manera segura, ja que l’any passat ja vam treballar per a això, amb el supòsit que es poguera celebrar”. Finalment aqueix pla elaborat no va poder dur-se a terme.

CONTROL D’ACCÉS
Es tindrà en compte les restriccions que hi haja en eixe moment, però Muñoz defensa que el recinte firal és un espai que pot ser completament delimitat per a regularitzar l’accés a aquest d’una manera o una altra. “Sobretot pel que fa a l’espai de les atraccions. La resta d’activitats que envolten la Fira s’estudiaran una vegada ens acostem a la data i coneguem la situació sanitària”.

Per molt avançada que estiga el procés de vacunació, costa imaginar que en tan sols uns mesos puguem celebrar una Fira de Novembre tal com la recordem. Però l’objectiu del consistori és poder recuperar part del que hem perdut, social i festivament parlant.

SEGONA OPCIÓ
L’any passat, després de la cancel·lació de les Festes de Moros i Cristians, el festiu del ‘dilluns de les Ambaixades’ va passar al 7 de desembre. Des de la regidoria de Festes admeten que en aquesta ocasió també es va plantejar com a primera opció. Però aquesta proposta tenia un inconvenient, la normativa que regula el comerç no permet tancar tants dies seguits les grans superfícies. “Al final era una data que no beneficiava al sector comercial. Molts haurien hagut d’obrir igualment i no podrien haver gaudit del dia festiu”, explica Muñoz.

Per això es va plantejar aquesta segona opció, que van acabar veient com la més adequada. Així la regidora insisteix que els treballadors del món de la fira han passat, i estan passant, grans dificultats per a poder sobreviure sense cap mena d’activitat. “Per això pensem que donar un dia més festiu durant la Fira i inaugurar-la el dijous a la vesprada, en comptes del divendres com era habitual, pot incentivar a la gent a acudir a les atraccions. A més, els firaires solen estar ja instal·lats a Ontinyent, per la qual cosa no els suposarà cap mena de molèstia”.

Aquest és el plantejament, ara caldrà confiar en la vacuna i en el sentit comú i la responsabilitat per a poder gaudir d’una de les nostres festivitats més importants. El que és clar, és que amb Fira o sense ella, novembre ens espera amb quatre dies festius.