L’Ajuntament d’Ontinyent destinarà en 2025 un total de 10,53 milions d’euros a accions vinculades de manera directa a Sostenibilitat i Medi Ambient, la qual cosa suposa un increment del 19% respecte a l’any anterior. Així ho explicava aquest dimarts la regidora de l’àrea, Sayo Gandia, en una roda de premsa en la qual feia un repàs per la part dels pressupostos municipals vinculats a aquesta, i en la que també intervenia el regidor de Transports, Camins Rurals i Serveis Municipals, Jordi Vallés, per explicar al seu torn els detalls del pressupost vinculats a les seues àrees de gestió.
Sayo Gandia destacava que amb els 10.532.717 que es destinen a accions vinculades directament a la sostenibilitat, tant en el que fa a Medi Ambient com en altres àrees de govern, “mostrem la determinació del govern de Jorge Rodríguez per continuar transformant Ontinyent en una ciutat cada volta més verda, habitable i saludable, preparada per a afrontar els grans reptes del canvi climàtic”. La regidora començava el repàs per les partides parlant de mobilitat, al·ludint al servei Ontibici, que compta amb una partida de 170.000 euros o al manteniment el servei de bus urbà gratuït, “un servei que implantàrem en 2020 sent pioners, i que superarà aquest 2025 els més de 750.000 usos al llarg d’aquests cinc anys”.
Sayo Gandia afegia que Ontinyent disposa de 635.000 m² de zones verdes, distribuïdes en parcs, jardins, zones enjardinades i paratges naturals (l’equivalent a més de 60 camps de futbol), “i aquest 2025 destinarem 1.901.899 euros al manteniment d’aquestes àrees”. Un projecte emblemàtic serà la reforma del Parc Mestre Ferrero, amb una inversió de 700.000 euros per a la primera Fase, que serà possible gràcies a una subvenció de la Diputació de València, i a més es continuarà amb el programa de gestió de residus verds, amb 74.795 euros destinats a la trituració de restes de poda i jardineria.
La gestió de residus serà un dels aspectes que comptaran amb major dotació pressupostària, amb 4.274.047 euros, incloent-hi 1.855.560 euros per a la licitació d’un nou sistema de gestió que complisca les exigències europees i estatals, i la inversió de 2.251.245 euros en la neteja viària i d’edificis públics, “assegurant una ciutat cuidada i ordenada”. Pel que fa a protecció del patrimoni ambiental, es destinarà 225.980 euros a la prevenció d’incendis, la rehabilitació de paratges, la vigilància d’espais protegits i el voluntariat ambiental, “i a més, continuarem desenvolupant accions com el pla de cremes, que ens permet una gestió més eficient dels nostres boscos”.
Dins la lluita contra el canvi climàtic, el 2025 s’invertiran 168.732 euros en projectes d’autoconsum i energies renovables, inclòs el lloguer de centrals fotovoltaiques (93.732 euros), subvencions per a instal·lacions solars (50.000) i accions relaciondes amb el Pla d’Acció del Pacte d’Alcaldies (10.000). Finalment, pel que fa a educació ambiental i benestar animal, en 2025 es destinaran 91.250 euros a activitats de sensibilització i subvencions per a entitats ambientals, així com 82.000 a la canera comarcal i 10.000 a la protectora d’animals.
1 milió d’euros per mobilitat sostenible en transport
En la roda de premsa també participava el regidor de Transport i Serveis Municipals, Jordi Vallés, qui explicava que també en l’àmbit de la mobilitat sostenible, Ontinyent comptarà amb més d’1 milió d’euros en l’àrea de Transport, “gràcies a l’acord i la influència que tenim a la Diputació de València”. En aquest sentit, Vallés detallava que “si aquest 2024 han sigut realitat diferents projectes urbanístics i la compra de les naus de Renfe que estàvem utilitzant com a base d’operacions dels Serveis Municipals, gràcies a aquest acord, ara anem a més. Enguany el projecte de modernització de l’autobús amb nous tòtems i marquesines digitalitzades comptarà amb 458.000 euros, i l’adquisició de nous autobusos amb altres 600.000”.
Pel que fa a Serveis Municipals i obres s’invertiran més de 600.000 euros en manteniment de les instal·lacions i espais de la ciutat (a banda dels destinats a parcs i jardins o espais naturals); a més d’altres com 49.000 euros en neteja i manteniment del clavegueram o 10.000 per a la millora dels pàrquings provisionals. De la mateixa manera, des de l’àrea de Camins Rurals es destinaran 25.000 euros per al manteniment dels nombrosos camins del terme, “o la pròxima col·laboració que vaig gestionar personalment amb la Diputació de València per a millorar l’estat de la via i els talussos de la carretera del Carril, amb una aportació de 550.000 euros per part d’aquesta administració”.
Altres partides destacades gestionades per Vallés inclouen 185.000 euros per al dia a dia del manteniment d’elements com la senyalística, pavimentant, xarxa de residuals i mobiliari urbà; 45.750 euros en millores i manteniment dels vehicles municipals i 25.000 en la flota d’autobusos municipals. També a la cessió i muntatge de materials i instal·lacions tant per a proves esportives com per a les festes i tradicions, aspecte en el qual incidia en partides com la dels 67.000 euros destinats a la contractació del muntatge del castell de festes de Moros i Cristians, col·locació de banderes, muntatge de les barreres de les diferents activitats taurines o el muntatge d’entarimats per Moros i Cristians o la Puríssima.