Ontinyent comptarà amb un pioner Pla d’Actuació per a la prevenció de suïcidis

L’Ajuntament d’Ontinyent ha volgut abordar la problemàtica del suïcidi a la ciutat i per a això ha llançat un Pla d’Actuació Municipal el principal objectiu de la qual és prevenir la que suposa la primera causa de mort violenta. “Les administracions i la societat han de deixar d’obviar aquest problema”, declarava l’alcalde, Jorge Rodríguez.

El pla recull sis eixos de treball, entre els quals es troba la intervenció en espais estratègics o punts negres on són més freqüents les conductes suïcides, com els ponts de la ciutat. En aquest sentit, explicava la regidora de Política per a les persones, Paula Soler, “s’instal·laran mesures de seguretat com a xarxes”, detallava.

Una altra de les línies d’actuació és crear un reglament d’actuació davant possibles casos de suïcidis o intents, per la qual cosa s’ha elaborat una sèrie de preguntes per a veure com arriba el cas, com es detecta, quins indicis ha vist la persona que ha assistit al suïcida, les accions que es duran a terme i un seguiment del cas.

 

FORMACIÓ I SENSIBILITZACIÓ

Resulta fonamental en aquest procediment, la formació de figures professionals claus que puguen intervenir a la prevenció de conducta suïcida i que puntue com a mèrits en oposicions. Al mateix temps la sensibilització també es farà arribar als joves i escolars, a través de xarrades informatives.

Un altre dels punts clau és la implicació dels mitjans de comunicació. Així, s’elaborarà un protocol de comunicació, així com s’impulsarà una campanya en les xarxes per a atendre i deixar d’estigmatitzar la conducta suïcida.

Es tracta d’un pla que Paula Soler explicava que és “pioner, ja que hem buscat models similars en l’àmbit municipal i només hem trobat en algunes capitals de província com València, Càceres o Salamanca, totes amb més de 300.000 habitants, anuncis a la fi de 2019 que estaven treballant en aquesta línia, però en cap cas ha transcendit un pla d’actuació amb accions concretes com el nostre i menys en ciutats xicotetes o mitjanes”.