Ontinyent defensa el valencià i demana la retirada de la consulta de la llengua base en Educació

El Consell Escolar Municipal d’Ontinyent acordava en la seua sessió d’aquest dilluns mostrar el seu posicionament en favor de l’ensenyament en valencià, així com demanar a la Generalitat Valenciana retirar la consulta de la llengua base en l’educació a la Comunitat i demanar que es traga del debat polític l’educació en llengua pròpia.

El regidor d’Educació, Ferran Gandia, explicava que “dins de les funcions del nostre Consell Educatiu Municipal, òrgan de participació sectorial de caràcter consultiu promogut per l’Ajuntament, i on participen els diversos agents vinculats a l’educació en la ciutat, està tractar qüestions de gran importància com aquesta. La proposta de Llei Educativa que vol implantar el Govern Valencià inclou una modificació profunda del tractament que rep la llengua valenciana, davant de la qual calia manifestar-se, com així s’ha fet”.

Davant dels canvis que comportaria l’aplicació d’aquesta llei, el Consell Escolar Municipal ha acordat per majoria mostrar-se a favor de l’ensenyament del valencià als centres educatius de la ciutat, així com demanar la retirada de la consulta sobre la llengua base als centres, valencià o castellà, en considerar-se inadequada, tot demanant al conseller d’Educació José Antonio Rovira la revocació d’aquesta.

Ferran Gandia recordava que els canvis provenen d’una Proposició de Llei presentada el passat 21 de març, contra la qual el ple de l’Ajuntament ja es va mostrar en contra en la sessió del 13 de juny, una sessió en la qual el ponent d’educació lamentava “que al llarg dels anys la nostra llengua haja estat tan polititzada, convertint-se en una eina de confrontació més que en un element d’unió”. En la seua intervenció a la sessió del Consell Escolar d’aquest dilluns l’edil es ratificava en apuntar que aquesta politització “ha fet mal a la nostra llengua i ha dificultat la seua normalització i el seu ple desenvolupament. La reforma que es vol fer emparada amb el pretext de la llibertat educativa, amenaça amb reduir la presència del valencià en el sistema educatiu, el que podria tindre conseqüències devastadores per a la seua supervivència i normalització. No podem permetre que el valencià torne a ser arraconat a les aules. Cal garantir que tots els xiquets i xiquetes tinguen l’oportunitat d’aprendre i usar el valencià amb normalitat i fluïdesa”, manifestava.

Gandia posava en relleu que la proposta del Govern Valencià “no ha tingut en compte els informes de les universitats ni de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, obvia la situació de recessió lingüística del valencià, i proposa uns canvis que no garantiran un ensenyament equitatiu en els idiomes oficials del nostre territori, com estableix la Llei d’ús i ensenyament del valencià. Des de l’Ajuntament es va apostant clarament per utilitzar el valencià sense complexos, tant en els documents oficials com en el dia a dia, una demostració del fet que el valencià pot i ha de ser una llengua d’ús habitual, vehicular, en tots els àmbits de la societat”.

Des de la regidoria d’Educació es reiterava “el nostre suport a la defensa del valencià, fent una crida a la unitat i al consens, per damunt de les diferències polítiques, i en favor de la nostra llengua. Esperem que el valencià siga un pont d’entesa, un símbol de la nostra riquesa cultural i una eina per construir un futur millor per a tots. La diversitat lingüística és una fortalesa que ens enriqueix com a societat”, remarcava.