Ontinyent es prepara per a ser un epicentre de festa popular: arriben els aplecs d’octubre

Enguany és any d’aplec geganter i de bestiari a la nostra ciutat i això vol dir que ens visitaran moltes colles i entitats de fora, però també desfilaran i seran admirats pel públic les figures més conegudes i estimades de la ciutat i dels voltants. Així, l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent està utilitzant les seues xarxes socials per a comunicar les dates de celebració i  llançar píndoles sobre els participants.  D’aquesta manera cal reservar les següents dates: el 4t Aplec de Gegants i Cabets ontinyentins se celebrarà el matí del diumenge 23 d’octubre; el 2n Aplec de Bestiari serà la vesprada del dissabte 29 d’octubre, mentre que el plat fort arribarà el matí del diumenge 30 d’octubre, amb el 8é Aplec de Gegants i Cabets d’Ontinyent.

Pel que fa a cartell de l’Aplec estan creant-lo el fotògraf Héctor Campos i el dissenyador gràfic Gustavo Bataller, tot i que encara és un secret que es desvelarà més prop de la realització dels aplecs. Ara per ara s’han donat a conèixer quatre dels convidats per als aplecs ontinyentins i són la Mulassa de Montblanc, que data de 1381 i és la més antiga de Catalunya. “Durant temps passats fou propietat de blanquers i pelleters. Era sostinguda per dues persones i muntada per un cavaller. La cua era de pell i el cap era un esquelet autèntic. La seua reaparició tingué lloc l’any 1981 i és de propietat municipal. La Mulasseta de Montblanc és la reproducció a escala en xicotet de la Mulassa. És portada per dos infants”, expliquen des de l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent.

L’Àliga de Sabadell serà una altra de les figures que passejarà pels carrers ontinyentins el pròxim mes d’octubre. “Va ser construïda per Toni Mujal i Obradors i presentada el 2021. Està inspirada en l’àliga perdiguera o cuabarrada. Com a símbol del poder municipal l’àliga duu una corona al cap i un ram de flors amb dues cebes penjant, per fer referència a la ciutat de Sabadell. És un dels components del bestiari festiu més antic.”, detallen.

Un dels altres convidats és el Lleó de Tarragona, que va ser recuperat l’any 1993. “Aquesta figura representa a Sant Marc un dels 4 Evangelistes. El cos del Lleó està format per una barreja de polièster, fibra de vidre i uns 40 kg de pols de llautó per donar-li un aspecte metàl·lic. La corona és de bronze. A sota hi van dos portants. En la desfilada els acompanyarà la Banda de l’Agrupació Musical d’Ontinyent”, afirmen.

L’últim dels participants presentats fins al moment són el Ball dels Cavallets, dels quals expliquen des del col·lectiu geganter: “Els amics de la Colla de Campaners d’Ontinyent s’ocupen de mantindre el Ball dels Cavallets de la ciutat. Es tracta d’una dansa guerrera amb espases i cavalls que rememora la lluita de les milícies efectives de les viles reials contra els pirates barbarescos. Daten de l’any 1999 i la música de dansa i de cercavila va ser composta per Saül Gómez Soler. En la desfilada els acompanyarà el Grup de Percussió i Dolçaines La Colla”.Les previsions són que en l’aplec geganter participen 13 colles; en el de bestiari 10 i 36 grups en l’aplec del dia 23, entre geganters i bandes de música. Ja està en marxa el compte enrere