Quins recursos té Ontinyent en matèria forestal, quins són els riscos en cas d’incendi i com ha d’actuar-se? Les respostes a aquestes preguntes les dóna el Pla d’Actuació Municipal enfront d’incendis forestals, que està en tràmits d’aprovació per part del consistori ontinyentí. El cas més recent d’un incendi d’aquestes característiques tenia lloc aquest estiu i va comportar desallotjaments de veïns, ja que la prioritat eren les persones. Una actuació ràpida i professional va evitar majors destrosses. Pròximament, el municipi tindrà el seu propi pla operatiu.
Els principals elements que podrien ser un focus de risc d’incendi forestal i que “hauran de ser objecte d’especial vigilància els dies de nivell de preemergència 3” són: la subestació elèctrica CV-81, pròxima al Pou Clar i a casetes; línia elèctrica d’alta tensió en la zona occidental i sud-est del terme, que poden iniciar un incendi forestal en creuar zones d’aquesta naturalesa; la Pedrera, ja que “existeix risc pel trànsit rodat de camions i per voladures de material”; les gasolineres; el pàrquing del recinte firal, com a zona de tret de focs artificials, encara que “no existeixen grans masses forestals a menys de 500 metres de la zona”.
El pla arreplega un catàleg de vies de comunicació i pistes forestals, que serveixen per a les tasques de vigilància i prevenció, així com per a l’accés dels diferents mitjans en cas d’emergència.
També incorpora les infraestructures preventives com les àrees de tallafocs, els llocs de vigilància, els punts de proveïment d’aigua, els hidrants i les helisuperficies i les zones d’aterratge d’helicòpters (pista d’atletisme, estadi municipal El Clariano, camp de futbol de la Puríssima). A més, s’apunta la “inexistència de bases locals d’extinció d’incendis i d’agrupació de voluntaris d’extinció d’incendis”.
El motiu per a elaborar el pla és que els incendis forestals constitueixen un greu problema en l’àrea mediterrània i ocasionen recurrentment greus danys en les seues masses forestals i la consegüent repercussió negativa sobre el medi ambient i l’economia local. És en aquest context en el qual el Consell de la Generalitat va aprovar el Pla Especial enfront del risc d’Incendis Forestals (PEIF) de la Comunitat Valenciana, que és directriu de la planificació territorial d’àmbit inferior enfront d’aquest risc i que declara tots els terrenys forestals de la nostra comunitat com “d’alt risc d’incendis”.