En el dia en què Ontinyent hauria d’estar celebrant les seues Entrades de Moros i Cristians, justament a l’hora en què els xiquets i xiquetes de les comparses haurien de desfilar per Daniel Gil i el Carrer Major, s’ha presentat a la Societat de Festers la nova Asociación de los Pueblos de la Pólvora.
La ciutat ha exercit com amfitriona d’aquest naixement. A la taula presidencial s’ha signat l’acta fundacional d’una entitat que agrupa a poblacions de diferents províncies i comunitats autònomes, totes unides en defensa de l’ús festiu de la pólvora. Yecla, Almansa, Caudet, Villena i Ontinyent han creat una aliança per a mantindre un front comú en defensa d’una manifestació que és “més que una festa, és patrimoni, és cultura i és història i com a tal hem de preservar-ho i traslladar-ho a les següents generacions”, sostenia el president de l’associació, el representant de les festes de Yecla José Francisco Puche. Precisament aquesta població no celebra Moros i Cristians ja que la nova associació naix de forma oberta a tots aquells municipis que utilitzen la pólvora en els seus actes.
“Els actes de la pólvora estan amenaçats i havíem de reaccionar”, s’ha dit en l’acte de constitució de la nova entitat en la qual Ontinyent ostentarà la secretaria mitjançant el president de la Societat de Festers, Vicent Pla Vaello.
L’associació pretén, ara mateix, reprendre la seua fulla de ruta paralitzada per la pandèmia. Els principals problemes que ha d’afrontar són les normatives que regulen els actes i el preu en una situació de mercat dominada pel monopoli d’una única empresa. “Hem de trobar un punt d’equilibri entre la seguretat que és el principal objectiu i l’esplendor que històricament han tingut els actes de disparada d’arcabusseria”, afegia el president de la nova associació qui afegia “tenim una lluita en comú en defensa d’unes festes”.