Ontinyent té 27 punts crítics davant unes inundacions

Fa només unes quantes setmanes la ciutat va patir les conseqüències d’una gran tromba d’aigua. No va ser un episodi durador de pluges, però la tempesta va descarregar amb força, inundant carrers i provocant el col·lapse de part del sostre d’un supermercat. Per al mes de setembre totes les previsions apunten a que, com és habitual, puguen arribar noves precipitacions. És cert que el món de la meteorologia és imprevisible i que moltes vegades no es compleixen les previsions. Però és cert també que Ontinyent ha patit amb duresa, en moltes ocasions, els estralls de la pluja. Per això, des de l’Ajuntament d’Ontinyent, es porta actuant els darrers anys per intentar pal·liar les conseqüències dels grans temporals. Dins les diferents mesures dutes a terme s’ha encarregat la redacció del Pla d’Actuació Municipal davant del risc d’inundacions d’Ontinyent. Un document que actualment es troba en exposició pública i que s’aprovarà properament al Ple municipal. El pla compta amb 283 pàgines i ha estat encarregat pel consistori a l’empresa Intel·ligència Climàtica SL, consultoria climàtica/meteorològica de Riscos Naturals i Medi Ambient.

Els objectius del document són: preveure l’estructura organitzativa i l’operativitat per a la intervenció en emergències per inundacions al municipi; determinar els elements vulnerables en funció de l’anàlisi del risc i els seus nivells a les diferents zones del terme municipal i delimitar les àrees segons els possibles requeriments d’intervenció; especificar els procediments d’informació i alerta a la població; i desenvolupar el catàleg dels mitjans i els recursos disponibles.

Després de realitzar l’anàlisi i l’estudi d’Ontinyent, s’han determinat un total de 27 punts crítics en el risc d’inundacions. Localitzacions vulnerables on es pot produir un desbordament o una afectació a infraestructures i equipaments, dificultant o impedint el desenvolupament normal de l’activitat humana. Com es podia esperar, la zona més afectada per perillositat d’inundacions és tot el que està al voltant del riu Clariano. Així, alguns dels punts crítics són el Camí del Pou Clar o el mateix paratge, la Cantereria o el Carril. Però també es troben al llistat un gran nombre de punts al disseminat com el Camí de la Font, el Camí Molí de Guerola o el Camí Vell d’Agullent, entre d’altres. Els polígons del Pla i de Sant Vicent, així com l’avinguda del Tèxtil, també són algunes de les zones més afectades, com es va poder comprovar amb la tempesta que va afectar la ciutat recentment. Al nucli urbà no cal deixar de destacar el parc de Benarrai, on l’Ajuntament ja va perllongar la barbacana per evitar l’acumulació d’aigua; i les avingudes del Dos de Maig i del Comte Torrefiel, en què es produeix una saturació de la xarxa de clavegueram a causa de l’intens drenatge que es genera.

El PAM davant d’inundacions estableix la vigilància d’aquests punts crítics, així com un protocol d’actuació que inclou tancament d’instal·lacions, tall de camins i accessos, recomanacions a la població o desallotjaments, així com neteja i condicionament d’algunes zones. En cas que fora necessari, davant d’una situació d’emergència, s’hi condicionarien albergs, unitats d’assistència sanitària o un centre de recepció de mitjans. Una vegada aprovat, el Pla s’activarà en fase de premergència o emergència i de manera global o parcial, segons l’àmbit i la gravetat de la situació. La notificació vindrà establerta per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), segons el Pla Nacional de Predicció i Vigilància de Meteorologia Adversa (Meteoalerta). Si els recursos municipals són insuficients, se sol·licitarà ajut al Centre de Coordinació d’Emergències, des d’on s’activarà el pla d’àmbit superior.