Ontinyent té música nadalenca

Ja venen els Reixos, per la costereta… La cançó popular d’aquestes terres és, sens dubte, la que identifica la nostra cloenda de Nadal, cap al 5 de gener, quan arriben els Reixos, els Reis d’Orient carregats de màgia i regals. Aquesta tonadeta, repetida de generació en generació, va inspirar al compositor, i actualment director de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent Ramón Garcia i Soler per a escriure la marxa ‘El Rei Baltasar’, obra composta en 2003 específicament per a la Cavalcada d’Ontinyent.

Interpretada pels músics de Tot per la Música que habitualment acompanyen al rei negre, aquesta música s’ha convertit, amb el temps, en una de les bandes sonores del Nadal ontinyentí, ja que estava associada al concert nadalenc de la banda. Tancava els concerts. Era com la marxa Radetzky del Cap d’Any. Impossible no associar-la.

Tots els reis tenen marxa

La idea de posar música ad hoc als Reixos va anar estenent-se. En 2005 el músic de la Unió Artística Musical Jaume Santonja va crear la marxa ‘Rei Gaspar’ una peça dedicada a l’Associació d’Amics dels Reis Mags d’Ontinyent per tal que fora la música que acompanyara el Rei Gaspar a la Cavalcada dels Reis Mags d’Ontinyent. L’obra ha estat revisada enguany i està pendent de reestrena. En ella podem reconéixer, clarament, la tradicional nadalenca ‘El camí que porta a Betlem.

També el rei Melcior té la seua obra dedicada. Va ser Rafael Agulló Albors, al capdavant de l’Agrupació Musical d’Ontinyent, qui va crear ‘Rey Melchor’.

I per descomptat, Jacobo

I faltava Jacobo, l’emissari reial. Així que l’ontinyentí Miguel Ángel Sarrió Nadal va compondre en 2013 aquesta peça dedicada també a l’Associació d’Amics dels Reis Mags i al poble ‘Ontinyent. En ella s’escolta també el “tirorí, tirorí, senyor rei estic ací” així com el “ja venen els Reixos per la costereta”, a més de frases que recorden cançons popular con ‘Serra de Mariola’ o ‘El tio Pep se’n va a Muro’ i, fins i tot, l’inici de l’himne d’Ontinyent, barrejades amb nadalenques clàssiques com ‘Nit de pau’ o ‘Campana sobre campana’

Christmas Morning

Però, Cavalcada de Reis a banda, n’hi ha una peça absolutament deliciosa. Es tracta de l’obra Christmas morning’ (el matí de Nadal) de Saül Gómez. Una nadalenca composta per a banda simfònica i cor infantil. En la línia creativa del compositor ontinyentí, va nàixer en 2017 a partir d’una música original per a publicitat. Ideal per al matí del 25 de desembre.