Posen en marxa un protocol contra la submissió química

La regidoria d’Igualtat i la de Festes han treballat braç a braç per a impulsar noves accions sota la premissa de reforçar l’assistència i conscienciació contra la violència de gènere durant la ‘Setmana Gran’ de les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent. Com ja va avançar aquest periòdic a principis d’agost, es posarà a la disposició dels ciutadans un Punt Violeta a l’esplanada de l’antiga Paduana, de dimarts a diumenge, des de les 23.30 hores fins que finalitzen els concerts. Aquest espai estarà assistit per un equip de psicòlogues, treballadores socials i agents d’igualtat de l’Ajuntament.

Protocol específic

La titular en Igualtat, Natalia Enguix, avançava aquest divendres en roda de premsa, que a més es comptarà amb un protocol específic per a atendre els casos de submissió química que puguen produir-se. Una pràctica de violència sexual molt estesa aquest estiu, en la qual l’agressor punxa a la víctima una substància psicoactiva per a abusar d’ella sense el seu consentiment. En aquest sentit, Enguix detallava que, a més d’assistir a les dones que demanen informació o hagen patit alguna agressió, també s’informarà d’aquest protocol, així com els passos a seguir davant un possible cas d’aquesta problemàtica. Aquest full de ruta i tota la informació sobre la base dels recursos municipals de violència de gènere, es podrà consultar també a l’APP de l’Ajuntament i a través del codi QR que estarà imprés en tota la cartelleria.
“Som consents que el masclisme i la violència de gènere adopta formes diferents per a atacar a les dones, com s’està demostrant ara amb la submissió química i els abusos amb l’administració de fàrmacs i drogues. Per això també és important crear un entorn que evite que els agressors actuen impunement”, manifestava.

D’altra banda, la regidora de Festes, Àngels Muñoz, afegia que a més del Punt Violeta, l’estand d’informació turística que hi haurà en la plaça de la Concepció també disposarà d’informació sobre els recursos municipals contra la violència masclista i podrà ser emprat com a punt de referència i atenció durant el dia a partir de dijous.

Passos control

Segons els passos que ha assenyalat la responsable en Igualtat, el primer que hauria de fer la víctima en cas de sentir una burxada, és acostar-se a una persona de confiança per a telefonar al 016 o al 112 i posar-se en contacte directament amb els cossos i forces de seguretat. En segon lloc, desplaçar-se fins al Punt Violeta per a ser atinguda i, finalment, acudir a un hospital i demanar el protocol específic de submissió química que contempla la Conselleria de Sanitat.