PP, Ens Uneix i X Montitxelvo configuren el govern de la Mancomunitat

Finalment no n’hi haurà una junta de govern a la Mancomunitat policolor. Si des de les files socialistes ja feia setmanes que s’havia anunciat que no s’entraria al govern i que s’assumia el paper d’oposició, ahir van ser els nacionalistes de Compromís els qui també declinaven integrar-se en una junta amb populars i municipalistes.

Per tant el govern de la Mancomunitat que presideix l’alcalde d’Alfarrasí, el popular Ismael Sanvíctor, estarà configurat pels representats locals del PP i de la formació Ens Uneix, als quals s’uneix el representant de X Montitxelvo.

La intenció era mantindre la composició plural de les anteriors juntes de govern, amb delegacions per a tots els partits, però no ha hagut acord. Ahir, a la sessió plenària celebrada a Ontinyent es va votar la configuració de les àrees (es manté bàsicament l’estructura existent i es canvia la denominació de la delegació de la canera pel nom de refugi comarcal).

Les àrees estaran regides per consellers del PP i Ens Uneix, amb el representant de Montitxelvo, els quals assumiran les representacions de la Mancomunitat en el Consorci de les Comarques Centrals, el Fons Valencià per la Solidaritat, la Fundació Universitària de la Vall d’Albaida i el Consell Econòmic i Social d’Ontinyent.

Encara que, en un principi, semblava que Compromís sí estava per la idea d’integrar-se en la junta de govern i assumir competències, una assamblea de representants celebrada abans del ple va decidir desestimar aquesta proposta.

La raó, segons han explicat, es troba en l’anunci del Consell que presideix Carlos Mazón de reformar la Llei de Mancomunitats de 2018 impulsada pel govern del Botànic. Des de les files nacionalistes s’al·ludeix a la pretensió de barrar el pas per assolir la personalitat jurídica com a mancomunitat d’àmbit comarcal (qüestió que havia quedat pendent a l’organisme de la Vall d’Albaida) i al criteri contrari en aquesta reforma per a dotar-les de més personal tècnic.

Des de la formació municipalista Ens Uneix a Mancomunitat de Municipis de La Vall d’Albaida d’ha reclamat “altura de mires” a la resta de partits per no convertir la Mancomunitat en un espai d’enfrontament polític.

Ens Uneix lamenta el gir en la posició de Compromís, que havia anunciat la seua predisposició a formar part del govern de l’entitat, i que en la sessió plenària d’aquest dilluns de la Mancomunitat es tiraven arrere en aquest plantejament.

Segons el portaveu Jordi Vila, “PSPV-PSOE i Compromís han ostentat la presidència i vicepresidència de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida durant 8 anys i no han aconseguit que aquesta tinguera la categoria d’àmbit comarcal.

Després dels problemes dels últims anys en la gestió de la Mancomunitat ara allò que caldria és un govern de consens i acord. El PSPV-PSOE ja enteníem que no volia sumar-se a aquest treball, però si Compromís ara per una llei que no està en marxa no vol participar, nosaltres anem a ser responsables i seriosos pel bé de la Mancomunitat i de la comarca”.

especte a la possible reforma de la llei Vila apuntava que el canvi de posicionament de Compromís “no té sentit, ja que el contingut íntegre de la modificació de la Llei de Mancomunitats que han argumentat per al gir encara es desconeix. A més a més, Compromís presideix o copresideix a hores d’ara diverses mancomunitats en tot el territori valencià, i ara per coherència deurien fer el mateix en aquestes, cosa que dubtem que es vaja a produir”.