La Colla Ecologista l’Arrel ha impulsat un projecte de reintroducció de cria de dues espècies, incloses en el Catàleg Valencià d’Espècies Vulnerables. Es tracta del triop i de l’ofegabous. El primer d’ells és un crustaci l’origen del qual es remunta milions d’anys arrere i van ser coetanis dels dinosaures, l’altre, és un tipus amfibi que anecdòticament s’ha vist a Ontinyent. La iniciativa té una clara vocació educativa i també de supervivència en l’entorn natural, per la qual cosa la seua dimensió s’estén a diversos àmbits de la societat.
Diuen els especialistes que els triops ostenten el rècord mundial de permanència sobre la faç de la terra, ja que porten des del Triàsic (252-201 milions d’anys a.C) sense patir a penes variacions. Aquests crustacis van ser coetanis dels dinosaures i van sobreviure a aquesta espècie, fins a arribar als nostres dies. No obstant això, no és fàcil la seua reproducció, perquè depenen de l’existència de l’aigua i estan inclosos en el Catàleg Valencià d’Espècies Vulnerables.
Ara, la Colla Ecologista l’Arrel està liderant aquest projecte de vida silvestre, dissenyat pel biòleg Àngel Such, per a reintroduir aquest crustaci del Triàsic a Ontinyent i també l’amfibi conegut com ofegabous, totes dues vulnerables. Amb aquesta finalitat, es van posar en contacte amb el Centre Aqüícola del Palmar, concretament amb el tècnic de Conselleria Antonio Pradillo, “qui ens va proporcionar els exemplars d’aquestes dues espècies i ens va indicar que el projecte havia de tindre un vessant educatiu, vinculat als col·legis”, explica David Gironés, president de la Colla Ecologista l’Arrel.
Els col·legis que han estat ocupant-se de la criança i custòdia d’aquests animals des de febrer, han sigut 2n de primària del CEIP Lluís Vives i 3r de secundària del col·legi La Milagrosa. “El projecte és compatible amb els currículums i s’ha explicat en Biologia. L’alumnat de La Milagrosa ha realitzat uns panells per a divulgar aquesta iniciativa que han compartit amb el CEIP Lluís Vives”, afigen.
L’experiència està sent “molt positiva, perquè a l’alumnat l’entusiasma estar pendent dels animals, coneixen espècies noves i el seu entorn, es preocupen per donar-los menjar”.
En aquesta primera experiència des de l’Arrel han constatat que “els ofegabous van creixent, però els triops són més complicats, ja que el seu cicle de vida és més curt”, afigen.
El pròxim pas serà reintroduir aquestes espècies en un entorn natural, per a ampliar la seua presència en el territori. Els propietaris de la finca El Port, juntament amb dos biòlegs, s’encarregaran de la seua supervivència.