Peli, sofà i manta és un pla genial per a matar els temps entre els dinars, les tertúlies familiars i els passejos per a baixar els menjars. Hi ha un llistat llarguíssim de pel·lícules que estan ambientades en Nadal, bé siga més almivarades, d’acció o amb el sentiment grinch, perquè pugues triar quins títols triar aquests dies festius. El primer títol que ens ve al cap és ¡Qué bello es vivir! (1946). Es tracta de la pel·lícula més famosa de la història, la que representa aquestes festes i la que continua emocionant als espectadors una vegada i una altra cada vegada que la veuen. Si no l’has vist, apunta-la a la teua llista.
Un altre clàssic irresistible per als amants del blanc i negre i dels musicals és Quince días de placer, de la mà de Fred Astaire i una de les primeres pel·lícules de la història en la qual es pot sentir a Bing Crosby cantar el clàssic White Christmas. Més recent és La jungla de Cristal (1988). Una pel·lícula més d’acció, que transcorre durant aquestes festes. Protagonitzada per Bruce Willis, de fet el va llançar a la fama, dona vida a un policia de Nova York, que s’enfronta ell només a una banda de terroristes. En internet existeixen articles sobre si s’ha de considerar aquest títol nadalenc o no, hi ha qui inclina la balança a favor, fins i tot amb dades!
En el sil·logisme resultant de cinema i Nadal no poden faltar: Solo en casa (1990) i Solo en casa 2. Perdido en Nova York (1992). En totes dues Kevin McAllister és un xiquet, al qual dona vida l’actor Macaulay Culkin i que ha de passar el Nadal sol, aprenent a sobreviure i a plantar cara als personatges malvats i perills que es creuen en el seu camí.
Per als més crítics i desencantats amb Nadal, El Grinch (2000) és una bona opció. L’ogre verd interpretat per Jim Carrey detesta les festes nadalenques. La veu de Carrey també es posa en la pell del personatge més antinadal de la història de la ficció: Ebenezer crooge, més conegut Mr. Scrooge.
La factoria Disney adapta en animació el clàssic de Charles Dickens Cuento de Navidad (2009). A més, per a conéixer millor la figura d’aquest creador vuitcentista es pot visionar El hombre que inventó la Navidad (2017) film en el qual es fa una clara al·lusió al procés de creació del seu conte més conegut.
Pel·lícules més recents que tenen aquestes dates com a marc són la comèdia romàntica de manual The holiday (2006); la comèdia coral Love Actually (2003); l’atípica i singular Eduardo Manostijeras (1990); Pesadilla antes de Navidad (1993), també del segell Tim Burton; El día de la bestia (1995), en la seua croada per evitar que nasca l’anticrist i un llarg etcètera.
Després estan aquests films que no són nadalencs, però que cada any en arribar aquestes dates els programen en televisió i entre ells es troben: Lo que el viento se llevó (1939); Siete novias para siete hermanos (1954), Regreso al futuro (1985) o Titanic (1997).