Representaran les ambaixades desconegudes de Cervino, 137 anys després

Cent trenta-set anys després de la seua última representació, el dimarts 20 d’agost del 2019 es tornaran a representar, en la plaça Major de la ciutat, les segones ambaixades que va escriure José Joaquín Cervino.

Es tracta d’una de les novetats per a les festes de Moros i Cristians, que era anunciada aquesta setmana pel president de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia, Vicent Pla Vaello. J.J. Cervino va escriure, en l’any 1881, “per petició popular, unes segones ambaixades que únicament es van representar en els anys 1881 i 1882. Des d’aleshores, han passat 137 anys sense que aquests texts hagen tornat a ser representats”, ha explicat Vicent Pla. Als festers d’aquell moment del segle XIX “els van agradar més les ambaixades escrites en 1860, que són les que es declamen en l’actualitat el dilluns de les Ambaixades, en la plaça Major”.

L’escenari, la plaça Major

La representació de les segones ambaixades de Cervino no serà de mans de càrrecs festers, ni dels ambaixadors de l’any. Els encarregats de recuperar aquests texts seran els membres del grup ‘Teatre per a tots’. L’acte tindrà lloc el 20 d’agost, dimarts de la Setmana Gran, a les 19.30 hores, a la plaça Major, escenografia per a la qual “van estar creades per Cervino”, detalla Vicent Pla.

Des de l’any 1860 es representen a les festes de Moros i Cristians les Ambaixades del Moro i del Cristià, escrites per Cervino i considerades com una de les joies del patrimoni fester més important de la nostra ciutat. Les Ambaixades compten, des de principis d’enguany, amb la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC), títol que també comparteixen amb la Baixada del Crist, que se celebra a Ontinyent, també, des del 1860.