Situació insostenible per la depuradora de Colortex

Després d’un estiu “tranquil”, pel que respecta a les olors i gasos que desprén la depuradora de l’empresa Bleachont, antiga Colortex, el veïnat d’aquesta zona ha llançat de nou el crit d’alarma, denunciant que viuen “una situació insostenible”.

Són molts anys de reivindicacions els que porten els veïns del disseminat pròxims al polígon el Pla, però també aquelles zones orientades cap a aquesta àrea industrial, com l’àrea 20. Segons cap a on bufe el vent, els gasos que emana aquesta depuradora industrial afecten una zona o una altra del terme. Aquests últims dies, el ponent ha fet que els efluvis arriben fins a les casetes de camp, afectant de nou els veïns de la Senda dels Cinc Germans, que estan al límit de la seua paciència.

El mes de maig la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana es comprometia a “intensificar els controls de la depuradora, atesa la petició de l’Ajuntament d’Ontinyent”, explicaven. El director general de Qualitat i Educació ambiental, Jorge Blanco, també es comprometia a sol·licitar mesures correctives d’aquelles qüestions que podien afectar la correcta depuració.

Es tracta d’una problemàtica d’àmbit autonòmic, però els veïns tenen com a interlocutors directes als representants municipals i els demanen major contundència en el govern autonòmic.

Ara, després del parèntesi estiuenc, els gasos tornen a colpejar la Senda dels Cinc Germans corroborant el que ja es va constatar en 2022, que “la depuradora de Bleachont és el focus d’emissió d’olors més important”. Una problemàtica que ha derivat en denúncies veïnals en el Seprona i en la Fiscalia.

“VIVIM COM A ANIMALS TANCATS EN GÀBIES QUE S’ESTAN ASFIXIANT”

La impotència veïnal puja de manera exponencial. Aquesta mateixa setmana declaraven que “a causa dels gasos de la depuradora de l’antiga Colortex no podem respirar ni fora de la caseta, ni dins, fa una setmana que no podem obrir les finestres”. Una vegada els gasos ja s’han introduït a l’interior de l’habitatge “l’aire es fa irrespirable i no podem obrir per a airejar, ni eixir a omplir els pulmons, perquè és asfixiant tant dins com fora”, declaren. En aquest sentit, se senten com a “animals tancats en gàbies, que s’estan asfixiant”.

L’informe que va elaborar la Fiscalia en la denúncia pel penal que va presentar el veïnat “arreplegava en els mesuraments que van realitzar que els gasos que inhalem són sulfits, sulfurs i nitrogen amoniacal. Els dos primers són components derivats de l’H2S, un gas altament tòxic”. Com apunten els veïns, “lamentablement el cas es va derivar als jutjats d’Ontinyent, els qui van estimar que no procedeix la seua tramitació per la via penal, sinó per la civil i de moment no hem obert eixa via”.

Segons l’Agència per Substàncies Tòxiques i el Registre de Malalties “l’àcid sulfhídric (H2S) és un gas incolor inflamable, de sabor una cosa dolça i olor d’ous podrits; en altes concentracions pot ser verinós. Altres noms amb els quals es coneix inclouen àcid hidrosulfúric, gas de claveguera i sulfur d’hidrogen”.

El veïnat tem que “aquesta exposició continuada provoque que contraguem alguna malaltia” i tenen el convenciment que aquesta problemàtica “té solució, fent un tractament correcte de l’aigua i canviant els motors de la depuradora”. Amb el canvi de propietat anunciat aquest estiu en aquest rotatiu, va transcendir que la depuradora seguiria amb activitat, per la qual cosa el front continua obert.