Tres estudiants ontinyentins de la Universitat Politècnica de València, Àlvar Ferri, Nacho Gironés i Celia Tomàs, acaben de conquistar l’EuRoc i posicionar a Espanya en els millors del continent amb el seu projecte ‘Gènesi’. Ho acaben de fer en la competició de la European Rocketry Challenge que s’ha celebrat en Constància (Portugal). Es tracta de la competició de coets i convenció aeroespacial més gran d’Europa. Aquest concurs enfocat a estudiants universitaris es basa a presentar un projecte innovador de desenvolupament d’un coet que posteriorment serà llançat i ha de ser recuperat.
En la modalitat en la qual participava l’equip Faraday de la Universitat de València, calia assolir una distància de 3.000 metres d’altura i recuperar, posteriorment, el coet. L’equip en el qual s’integren els tres ontinyentins va aconseguir imposar-se a la resta de països després d’aconseguir una altura exacta de 2.914 metres de l’altitud i recuperar, després, el coet d’una sola peça, a penes a 400 metres d’on s’havia llançat.
L’equip Faraday era transversal i estava integrat per estudiants de diferents facultats de la Universitat Politècnica de València. En aquest, Àlvar Ferri tenia la responsabilitat de la propulsió, encarregant-se de tots els aspectes relacionats amb els motors. Per part seua, tant Nacho Gironés com Celia Tomàs tenien assignades tasques vinculades amb la recuperació de l’artefacte, una tasca delicada perquè els corresponia supervisar la injecció del paracaigudes perquè es fera possible la seua recuperació, una missió que finalment es va complir de manera satisfactòria.
El llançament es va realitzar en la zona militar de Santa Margarita i totes les operacions van estar coordinades per l’agència aeroespacial portuguesa.
Els valencians, decidits i segurs del seu projecte, van mostrar una organització exemplar tant en l’acoblament de GENESIS, com en la posada a punt de tots els sistemes i la coordinació de l’equip. Una organització que va donar com a resultat un llançament esplèndid, amb una pujada vertical rectilínia, aconseguint una velocitat vertiginosa.
Seguint el seu curs, el coet Gènesi va ejectar, en primer lloc, el paracaigudes Droge, tal com s’havia calculat i previst en simulacions i assajos; que va fer reduir la seua velocitat de caiguda i descendir de manera controlada fins als 600 metres d’altura, on finalment el paracaigudes principal va eixir de l’estructura perquè GENESIS tocara terra sense risc, i fóra recuperat d’una sola peça sense danys en els diferents sistemes que componen el vehicle.
Aquest llançament de manual va fer que Faraday obtinguera la millor puntuació en vol, superant a la resta d’equips europeus amb una diferència de fins a 90 punts respecte al següent equip amb millor puntuació, rebent la quantitat de 321 punts sobre 350 possibles.
L’equip Faraday en el qual estan integrats els tres ontinyentins s’ha convertit en l’equip universitari amb el coet que millor vola de tota Europa, col·locant-se en el Top 5 dels millors equips europeus del camp aeroespacial. Ara, el pròxim repte serà el de superar els 100 quilòmetres d’altura, un desafiament que obliga a desenvolupar la tecnologia adequada per a superar les velocitats supersòniques.