Ucraïnesos en Ontinyent: “Ens han deixat sols”

Mariya Danylo no pot deixar de mirar el mòbil. Està pendent de tot el que ocorre a Ucraïna. “Allí viuen els meus tios i els meus cosins“. Quan comença a relatar el que sent aquests dies s’emociona. “Estem molt preocupats”. És una mescla de ràbia per la invasió sofrida i impotència per no poder fer res més. “Ens demanen que siguem la seua veu, que denunciem el que està succeint”.

El dissabte Mariya Danylo, responsable de la nova botiga de Kamasana a Ontinyent transmetia aquestes sensacions. Al costat d’ella la seua germana Uliana i una altra ucraïnesa més, Sorina, qui explicava que temia pels seus dos germans, ja que “poden ser mobilitzats per l’exèrcit en qualsevol moment”.

Alguns dels seus amics han aconseguit fugir del país cap a l’Est. Però molts estan atrapats i no han aconseguit la frontera. “Nosaltres vivim en una zona més pròxima a Romania, de moment està més tranquil·la. Esperem que allí no passi res”, afegia Sorina. Les tres estan d’acord: “ens han deixat solos”.

Hi ha una crítica vetllada a la posició dels països occidentals perquè van donar un fals suport que no s’ha concretat després d’iniciar-se la invasió. L’empresari Càndid Penalba, casat amb una ucraïnesa, amb residència a Kíev i molts vincles, també mostrava el seu malestar “perquè s’ha envaït un país sobirà i democràtic” i lamentava que un dels seus distribuïdors, Dimitri, s’havia quedat sense poder sortir del país i no estava amb ells compartint un moment important com el de la inauguració de la nova botiga Kamasana a Ontinyent.

A la ciutat, oficialment, existent censats 38 ciutadans ucraïnesos (16 homes i 22 dones). Són més del doble que els 15 ciutadans russos que estan registrats en el padró municipal (d’ells, 4 homes i 11 dones).

Incomoditat russa

Alguns ciutadans russos amb vincles a Ontinyent manifestaven aquesta mateixa setmana la seua “incomoditat” i “preocupació”. Es tracta, sobretot, de gent de negocis, relacionats amb empresaris d’Ontinyent als quals els han traslladat la seua sensació que aquesta situació “tindrà un preu molt alt tant econòmic com reputacional” per a ells. Temen per la paralització dels seus comptes i operacions bancàries, pel bloqueig de la seua activitat comercial.

A més, entenen que el succeït genera una gran incertesa, ja que provocarà problemes en el desenvolupament de les seues activitats empresarials.

Mobilització

Mentre segueixen el transcurs dels esdeveniments que canvien hora a hora, les tres dones ucraïneses, que porten anys vivint a la Vall d’Albaida, pensen a mobilitzar la seua denúncia davant aquesta guerra. Estan en contacte amb altres compatriotes i seguint qualsevol informació. Potser en els pròxims dies es concentraven a València. A Ontinyent ja s’ha convocat una concentració per aquest dimecres a la plaça de la Concepció, enfront de l’edifici de Paduana, a les 21:00 hores per a “resar junts un Pare Nostre per la Pau a Ucraïna“.