Un 11,7% d’infraccions penals més a Ontinyent

El Ministeri de l’Interior va publicar la setmana passada l’actualització que fa cada trimestre del balanç de criminalitat en capitals de província i municipis de més de 20.000 habitants, com és el cas d’Ontinyent. Un informe que no sols reflecteix les infraccions penals comeses a la ciutat entre gener i setembre de 2021, sinó que les compara amb el mateix període de temps de l’any anterior. I a pesar que la capital de la Vall d’Albaida fa anys que és una de les ciutats amb menor índex de criminalitat, sent en 2020 la segona ciutat d’aquestes característiques més segures d’Espanya, segons l’INE, les dades ara publicades reflecteixen un increment dels delictes produïts a la ciutat.

562 delictes acumulats fins a setembre


Ara el balanç de criminalitat s’ha actualitzat amb les dades corresponents al tercer trimestre de l’any, inclòs així ja tota la informació compresa entre els mesos de gener a setembre. Així, segons aquest document, es reflecteix que Ontinyent ha acumulat un total de 562 infraccions penals en nou mesos. 59 més que l’any passat, quan en el mateix període de temps es van registrar 503 infraccions d’aquestes característiques. Cal destacar que en cap cas aquests delictes han correspost a homicidis dolosos i assassinats consumats o assassinats en grau de temptativa.

Les agressions sexuals pugen un 40%

Una de les dades més negres i preocupants que s’extreuen d’aquest informe és sens dubte el que fa referència als delictes contra la llibertat i indemnitat sexual. Si en els primers nou mesos de 2020 eren cinc, ara, en 2021, ja s’han comptabilitzat set, i encara que són només dos més, l’increment d’un any a un altre és del 40%. Així d’aquests set delictes, dos correspondrien a agressions sexuals amb penetració; mentre que els altres cinc estarien catalogats com a “resta de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual”.

Cal no oblidar que això únicament correspon a agressions que hagen estat denunciades, per la qual cosa la xifra real de delictes sexuals podria ser superior. I per desgràcia aquesta xifra no augmenta només a Ontinyent, sinó que les agressions sexuals amb penetració han augmentat també en la resta d’Espanya, passant de 1.405 a 1.601.


Des de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Ontinyent s’emporta anys treballant, de manera transversal i en col·laboració amb altres àrees, en la conscienciació, visibilització i educació. Així s’han realitzat diversos tallers en centres educatius, ponències i iniciatives com a l’Escola Feminista, la celebració del 8M, campanyes de suport a l’esport femení o la instal·lació de Punts Violeta en diferents actes festius, entre altres accions.


Els robatoris amb força en domicilis cauen un 41,4%

Però no tot anava a ser negatiu. A pesar que en les últimes setmanes s’han produït robatoris en el disseminat, tal com aquest periòdic ha informat, les dades del balanç de criminalitat elaborat pel Ministeri de l’Interior registren un descens important pel que fa a robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions, que han passat de 58 a 34, és a dir un 41,4% menys. Sempre parlant del període de temps comprés entre gener i setembre. Els robatoris amb violència i intimidació també baixen de 3 a 2. Mentre que els furts pugen de 59 a 72, un 22% més.


Ontinyent més segura que Xàtiva i Alcoi

Amb tot això, Ontinyent continua sent una de les ciutats més segures comparant-la amb altres municipis de més de 20.000 habitants. Si aquesta comparativa la fem amb les capitals de les comarques més pròximes, Xàtiva (La Costera) i Alcoi (l’Alcoià), la de la Vall d’Albaida registra les millors dades. I és que Xàtiva ha registrat 776 infraccions penals durant els primers nou mesos de 2021. En el cas d’Alcoi està xifra puja fins als 1.307, més del doble que Ontinyent. En el cas dels delictes de caràcter sexual, aquests també són superiors en aquests dos municipis pròxims. Segons el balanç del Ministeri de l’Interior, a Xàtiva s’haurien produït 11 agressions sexuals, mentre que a Alcoi, 22.