Un octubre de comportament estival, però els aqüífers no s’han ressentit

Amb les dades de l’Observatori Meteorològic del col·legi La Concepció, el seu responsable, Pablo Guerra afirma que octubre “ha tingut un comportament estiuenc, alguns dies primaverals, durant tot el mes.

Els fenòmens meteorològics com els que estaven esdevenint aquesta tardor, extremadament càlida, van continuar ocorrent a l’octubre, el més càlid dels últims cinc anys”.

Tot i això, Pablo Guerra assenyala que, encara que a l’octubre va haver-hi precipitació de manera irregular, les reserves dels aqüífers “no es van ressentir per falta de pluja”.

Què ha motivat aquesta situació meteorològica? Segons Guerra la constant han sigut les successives entrades d’aire càlid, calitja i dies bascosos. També ha destacat l’ambient tempestuós d’algunes jornades i “les dades de precipitació van estar molt prop dels habituals a causa de la pluja registrada en un parell dies”, apunta l’home del temps d’Ontinyent. L’aspecte aclaparador d’aquesta trentena, Pablo Guerra l’explica per l’estancament atmosfèric que ha tingut lloc, durant 18 dies, dominant el vent en calma La temperatura mitjana del desé mes de l’any segueix la tendència dels quals li han precedit: augmentant respecte a la mitjana normal. “Amb una temperatura mitjana de 19,9 °C, que és 2,9 °C més alta que la mitjana normal (17 °C), qualifiquen el mes com extremadament càlid”. De manera detallada, la màxima es va aconseguir el dia 15, amb 30,9 °C. La mínima es va registrar el dia 1, amb 9,4 °C. El dia més càlid va ser el 15, amb una mitjana de 22,7 °C i el dia més fred l’11, amb una mitjana de 17,6 °C. D’una manera genèrica, cada dia les temperatures van estar per damunt dels valors normals. Sense grans pics va ser la uniformitat, en les màximes i en l’oscil·lació tèrmica, la qual cosa va provocar que la trentena tinguera “un comportament estiuenc”. Pluviomètricament de caràcter sec, va ploure en 11 dies, encara que 4 van ser inapreciables. La precipitació ha sigut de 58,8 l/m² que suposa 8 l/m² per davall del valor climatològic normal (66,8 l/m²) en 113 anys. Amb la precipitació registrada a l’octubre hi havia acumulats 953,4 l/m², això suposava que el total anual era el quart amb més pluja de les sèries climàtiques, només superats per 1922 (1028,2 l/m²), 1993 (981,1 l/m²) i 1982 (966,3 l/m²).