La rehabilitació de la muralla nord d’Ontinyent arriba a la seua recta final. Així ho ha confirmat l’arquitecte d’aquests treballs, Juan M. Del Rei Aynat, en les seues xarxes socials, on ha publicat unes fotos inèdites de com ha quedat la reconstrucció de pas de guàrdia, que són les que apareixen en aquesta pàgina.
“Ha tornat a la vida l’adarb d’aquella muralla perduda de la Vila d’Ontinyent. El pas de guàrdia i la muralla escalonada que des d’època islàmica tancava la ciutat. S’ha estabilitzat la muralla i amb ella, la ruïna d’eixe paisatge postindustrial que havia soscavat fonaments i ocultat la història”, explica l’arquitecte. Per tot això, reviu un element amb potencial patrimonial i també turístic, ja que on abans hi havia murs cedint o cases en ruïna, ara hi ha una muralla amb una via de traçat medieval, que com va explicar l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, “podrà tindre usos turístics”.
Per a recuperar aquest pas de guàrdia, es va haver de modificar el projecte de restauració, ja que aquesta via no estava contemplada inicialment en les obres. I és que durant els treballs, l’equip redactor del projecte s’anava trobant noves troballes, com les restes d’una torrassa, de manera que el pressupost de la inversió va passar dels 2 milions d’euros inicials, als 2,5 milions, dels quals, prop d’1 milió d’euros ho aporta el Govern d’Espanya.
En aquest sentit, l’alcalde en el seu moment qualificava a aquestes obres com “la més complexa de tota la legislatura”. Precisament a aquesta complexitat es refereix l’arquitecte en les seues declaracions: “En poc temps acabarem el treball que, amb il·lusió, hem realitzat VAM10 arquitectura i paisatge, al costat de les empreses locals, amb les quals hem Treballat en els diferents projectes, i per descomptat, amb l’equip tècnic municipal. Ha sigut un temps llarg, intens, complex i arriscat, però atractiu i, per descomptat, un honor realçar eixe preciós paisatge”.
Tota aquesta actuació “ha tret profit de l’entorn”, com detalla Miguel del Rei, “la vora fluvial del Clariano i s’ha restaurat el seu elegant Pont Vell, evitat el col·lapse del pati de la Casa Barberà, dels seus murs, del perfil d’eixa part de la Vila, s’han estabilitzat els vessants i precipicis cap al riu…”, afig.
A més, aquest estiu es va anunciar que es millorarà l’entorn del pas de guàrdia, habilitant com a espai urbà un edifici de la C/ Muralla. Amb aquesta iniciativa es preveu que en el futur, segons es va indicar aquest estiu, realitzar un recorregut per la cornisa superior de la muralla i guanyar un mirador.
Les obres de la muralla nord van començar en la tardor de 2021 i el modificat, encara que era una dificultat afegida, no va suposar una paralització de les obres, ja que es va continuar treballant en aquells trams que no estaven afectats pels canvis. Tres anys més tard, la rehabilitació arriba a la fi i, prompte, serà un patrimoni per a gaudi d’ontinyentins i visitants.