“Vaig importar un model de cuina a casa de Suècia”

Pablo Valiente Royo porta en el seu ADN el caràcter emprenedor. Ell i la seua família han viscut 30 anys a Suècia, a Estocolm, i van decidir tornar a Espanya, on resideixen els seus pares i la resta de la família. “Els nostres pares van començar a ser majors i ens abellia viure a Espanya. Jo venia d’una trajectòria en desenvolupament de negocis i consultoria i tenia experiència en l’obertura de diverses empreses a Suècia, de distint caràcter, per la qual cosa volíem tornar per un compromís propi amb aquesta zona, començar ací un negoci nou”, afirma.
Aquest emprenedor va arribar amb una idea de negoci al cap, que li va semblar molt interessant i que funciona molt bé als països nòrdics, a més a més, ací a penes existeix. La idea que va importar s’ha materialitzat en www.cocinoncasa.es.
L’empresa distribueix setmanalment a particulars ingredients amb les receptes perquè puguen cuinar a casa. Té el seu centre logístic a Agullent i el seu àmbit de venda és en línia, mitjançant subscripcions, amb un servei de repartiment en la Comunitat Valenciana, especialment les ciutats de València i Alacant i els seus voltants, a més de la Vall d’Albaida, encara que apunta Pablo Valiente, “la nostra pretensió és continuar creixent”.

“Vaig importar un model de cuina a casa de Suècia” El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent

Més de 90 receptes
Un dels atractius de cocinoNcasa és que disposa de més de 90 receptes i la majoria d’ingredients són d’origen local, sobretot, carn, fruites i hortalisses, que adquiriren en MercaXàtiva, de MercaValencia, així com de productors locals d’Ontinyent. Només els productes més internacionals s’adquireixen a través de distribuïdores d’aliments, però predominen els aliments de proximitat.
Cal afegir que en l’equip hi ha nutricionistes i persones dedicades a la cuina amb molta experiència, per la qual cosa el procés de creació de receptes està molt estudiat perquè existisca un equilibri nutricional i varietat, inspirat principalment en la dieta mediterrània. També, que els productes siguen frescos fan que siga més saludable que menjar recalfat o un servei d’àpats ja cuinat. “Em crida molt l’atenció quan vas per les carreteres i veus tots els camps de verdures, tarongers, arbres fruiters, tenim un gran potencial d’aliments, que hem d’apreciar i potenciar, ja que a més del seu increïble sabor, són saludables”, detalla aquest emprenedor.
Pel que respecta a qui va dirigit aquest servei, Pablo Valiente explica que “el principal avantatge és que no cal fer-se la gran pregunta: Què cuine demà?, per la qual cosa el nostre servei serveix per a persones amb poc temps, a les quals els costa planejar l’alimentació domèstica i que acaben menjant sempre el mateix, perquè els facilitem les tasques. Però no té per què ser gent que li agrade cuinar. En el nostre servei hi ha un component educatiu: et donem instruccions fàcils perquè tu proves receptes noves i així pugues aprendre a cuinar també. És a dir, hi ha gent que potser no li agrada cuinar perquè mai s’ha atrevit o perquè no té l’interés i les experiències anteriors han sigut dolentes, han fet un plat que els ha eixit malament i llavors no segueixen. Nosaltres et garantim que, si segueixes els passos que t’indiquem, amb els ingredients que et donem, t’eixirà bo. Amb la qual cosa hi ha gent que s’enganxa a la cuina”.
Pablo ho relata amb convenciment, perquè ell és un exemple de com va passar d’odiar la cuina a crear un hàbit i resultar-li gratificant fins al punt de muntar un negoci. “Jo odiava la cuina, però usant aquest servei a Estocolm, on hi havia diverses empreses que t’oferien bosses de menjar distintes, perquè vaig començar a introduir-me en el món culinari i al final va acabar agradant-me, perquè quan fas un plat i el serveixes a la teua família o amics i et diuen que els agrada és molt satisfactori i crea un hàbit”.

Reptes d’emprenedor
Com a emprenedor, el principal repte ha sigut “el funcionament de l’administració espanyola, el tema de permisos, gestions, comptabilitat, en definitiva, poder obrir una empresa. A Suècia estava acostumat al fet que en sis dies poses una empresa en marxa i en dos la tanques. Ací tardes mesos”.
Un altre dels reptes apuntats per Pablo Valiente és “trobar el personal adequat, encara que he de dir que he rebut bastant ajuda per part de Labora, però sempre és complicat trobar treballadors qualificats. Nosaltres hem tingut sort i som cinc persones en plantilla, la idea és anar creixent”.
En l’altre costat de la balança està la satisfacció dels clients per com aquest servei els facilita el dia a dia.
El negoci es va obrir al públic al setembre, encara que fa un any que està en funcionament. Va arribar la DANA i va ser un inici una mica abrupte en aquest sentit, “però ara ja estem en marxa, estem contents de la recepció que té www.cocinoncasa.es i tenim perspectives de creixement”, afig aquest emprenedor.