2020 serà un any plujós, i potser amb neu

Com serà el 2020 climatològicament parlant? Pablo Guerra, responsable de l’estació meteorològica del col·legi La Concepció no té dubte algú: “Serà un any que es trobarà dins del cicle humit i inclús hi haurà neu en gener”. L’especialista apunta que també serà un any “fresc” quant a les temperatures, encara que al mateix temps avança que “amb el canvi climàtic els comportaments del temps són extraordinaris”. Aquest és un xicotet avanç de què donarà aquest any, però el que hi ha sobre la taula són les dades de 2019, amb l’anàlisi detallat de Pablo Guerra, qui compara amb la informació recollida des de l’any 1900.

L’exercici que acaba de finalitzar s’ha caracteritzat per ser “un any de contrastos”. Ha sigut abundant en precipitacions “el quin més plujós des de 1900, amb un total de 913l/m2”, explica Pablo Guerra. La particularitat és que no ha sigut una pluja repartida al llarg de tot l’any, sinó que es va concentrar en tres mesos: abril (224,8 l/m2); setembre (411,6 l/m2); i desembre (123,6 l/m2). Unes precipitacions que alteraren els registres anuals canviant set mesos secs, quatre consecutius, “per una recarrega quantiosa dels aqüífers”. Per tant, mesos extremadament secs i mesos molt humits.

 

El canvi climàtic i la calor extraordinària

El 2019 va ser càlid en temperatures, de fet “el quint més càlid dels últims 10 anys”, afirma Pablo Guerra. La temperatura mitjana va ser de 17,6 °C, que és 1,4° més elevada que la mitjana normal, fixada en 16,2. Com nota més destacada pel que respecta als valors registrats en el termòmetre, l’home del temps destaca “els extraordinaris episodis de calor”. Serveixen com a exemple en hivern, desembre, per ser “un mes anormalment càlid”, així com febrer, amb temperatures altes per a l’època amb dues jornades en les quals es va superar els 24º. El mercuri va aconseguir la màxima més alta el 9 d’agost, amb 42,2º, jornada inclosa en una onada de calor, amb quatre dies consecutius amb un pic de 40º o més i sis dies consecutius amb una temperatura mitjana per damunt de 30º.

Si els anuncis es compleixen, aquest mes podria nevar. Si així fora, succeiria tres anys després de l’última vegada que Ontinyent es va cobrir de blanc, en gener de 2017. Anteriorment, cal remuntar-se fins a l’any 2006 per trobar el que Pablo Guerra defineix en el seu llibre ‘Clima y tiempo en Ontinyent’ com “una nevada important”, els dies 27 i 28 de febrer d’aquell any.