El tèxtil cerca alternatives a la Xina pel coronavirus

En un món globalitzat, la crisi que està ocasionant el coronavirus a la Xina, amb fàbriques fins i tot tancades o treballant a mig gas en l’últim mes, té repercussions també ací, i d’una manera concreta en el tèxtil. De fet, la zona de Wuhan és una gran productora d’aquest sector.

Segons expliquen des d’ATEVAL, “aquesta situació afecta als proveïdors i matèries primeres que provinguen del gegant asiàtic, de fet, el 25% de les importacions provenen de la Xina”.

Encara que els negocis importadors són els que més poden ressentir-se, els productors també en menor mesura, si es proveeixen de matèries primeres xineses. La primera reacció automàtica és buscar en altres mercats com l’europeu, Espanya i el nord d’Àfrica “per a explorar proveïdors alternatius”, apunten des d’ATEVAL. Davant aquesta tessitura es pot donar la circumstància de “buscar a casa la qual cosa portàvem de fora, encara que s’incremente el preu, és alguna cosa que encara està per veure”.

Una situació de crisi al país asiàtic, que podria ser una oportunitat de negoci per al tèxtil de la zona, ja que pot servir per a diversificar riscos en la cadena de proveïdors i donar impuls a aquesta indústria.

 

Escenaris diferents a curt i llarg termini

Si la paralització que està provocant el coronavirus és a curt termini, els efectes per a l’economia asiàtica seran uns concrets. “Si tens proveïdors a la Xina i en poques setmanes poden servir-te el que necessites, seria un tall de subministrament i ja està”, apunten des d’ATEVAL. Una situació ben diferent es produirà si s’allarga aquesta problemàtica, ja que es buscaran nous proveïdors i podria servir per a “revalorar el producte intern, creant una cadena d’aproximació”, afigen.