20 anys de la declaració de Mariola com a Parc Natural

Fa 20 anys la Generalitat Valenciana oficialitzava la declaració de la serra de Mariola com a parc natural, concretament va ser el gener de l’any 2002, quan es finalitzava un procés que hi havia durant nou anys. D’aquesta manera, aquest espai natural s’unia als 12 parcs ja existents en la Comunitat Valenciana, sent el primer que afectava geogràficament a la Vall d’Albaida a través del terme municipal de Bocairent.

Uns espais naturals que s’han vist incrementats amb el pas dels anys. En l’actualitat ja són 22 els parcs que configuren la geografia valenciana entre muntanyes, albuferes o rius, entre altres.

Amb la declaració de la serra com a parc natural es garantia la conservació i millora d’un espai emblemàtic a la Comunitat Valenciana, el qual el primer pas va ser l’aprovació del Pla d’Ordenança dels Recursos Naturals (PORN) a l’abril d’aquell mateix any. Tanmateix, va ser el setembre de 1992 quan la Comissió de Medi Ambient de les Corts instava a la Conselleria l’elaboració d’un pla de protecció que arribaria anys més tard.

16.000 hectàrees protegides

Aquest contemplava la protecció de 16.000 hectàrees, de les quals 12.000 van obtenir la màxima conservació, situant-se en territoris pertanyents als municipis de Muro d’Alcoi, Cocentaina, Alcoi, Agres, Alfafara, Bocairent i Banyeres. En aquest sentit, es fomentava la regeneració i restauració d’àrees i zones degradades, a més de promoure la gestió dels recursos de la serra en el marc d’una estratègia desenvolupament sostenible.

Al mateix temps, es procedia a protegir el patrimoni cultural del nou parc, posant especial atenció als elements arqueològics, arquitectònics i etnològics. En el text del Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), apareixia la Cova la Sarsa, la Mola d’Agres, i patrimoni etnològic com les caves, o els castells de Cocentaina i Agres. Pel que fa a la riquesa natural del paratge es van registrar i catalogar més de 1.200 espècies de flora. Un parc natural que en l’actualitat és un pol d’atracció per a les veïnes i els veïns de les comarques limítrofes.