L’1 de juny començava la prohibició de les cremes i no s’alçarà fins al 17 d’octubre, però aquesta mateixa setmana i durant la resta de juny, els ciutadans que ho hagen sol·licitat poden desfer-se de les restes agrícoles d’una manera ràpida, gràcies al servei municipal gratuït que el consistori municipal va posar en marxa en el mes d’octubre i que s’ha fet servir un total de 238 vegades fins al moment, segons fonts municipals.
Una de les famílies que s’ha beneficiat de la trituració de les restes agrícoles fa uns dies és propietària d’una caseta al costat d’un barranc, el que els impedeix fer foc durant tot l’any. Per això, aquest servei els ha donat una molt bona sol·lució, ja que a més de tindre nets els bancals i jardins, tenen en la resta orgànica un bon fertilitzant per a la terra, que fan servir en l’horteta cassolana. Fins ara, l’alternativa que utilitzaven era portar les restes a l’Ecoparc o a un altre terreny on es podia cremar, amb les molèsties que això ocasionava.
Des del departament municipal de Medi Ambient expliquen que l’estimació de demora durant la majoria de temps que s’ha portat endavant el servei ha estat d’un mes d’espera. “Ara mteix com que la poda no és tan forta, s’hem posat al dia, per tant hi haurà una espera de 10 dies més o menys”, apunten. Un dels principals objectius d’aquesta iniciativa, com apuntava la regidora de l’àrea, Patricia Folgueras, era “reduir les molèsties pel fum, la contaminació i el risc d’incendis, es lluita contra el canvi climàtic i es possibilita reutilitzar recursos per a la terra”. De fet, des de Medi Ambient indiquen que s’ha evitat cremar unes 109,4 tones: 8 m3 tones per servei, més del que s’establia com a màxim el departament -5m3- per uns 100 kg/m3, depenent del tipus de poda.
El servei s’aturarà en juliol i agost i està previst reprendre’l en setembre. Fins ara és gratuït, però la pregunta que més fan els usuaris és si en un futur es cobrarà o no. Estarien disposats a pagar-lo?