A licitació per 718.400 euros les obres de restauració del Pont Vell

L’Ajuntament d’Ontinyent ha tret a concurs públic les obres de restauració integral del Pont Vell del segle XVI, per un import de 718.406,34 euros (Iva inclòs). El regidor de Territori, Joan Sanchis, destacava la importància d’una actuació reclamada per la ciutadania al procés Ontinyent Participa i que també forma part del programa Riu Viu del Govern d’Ontinyent de recuperació de l’entorn del Riu Clariano. Una intervenció, la del pont, “que persegueix conservar un element clau del nostre Patrimoni, alhora que potenciar-lo com a element d’atracció turística i promoció de la ciutat”, destacava.

Sanchis explicava que l’obra que ix a licitació reprèn els treballs de la primera fase de restauració finalitzada en 2019 i executada amb una ajuda de 150.000 euros de la Diputació de València, que va permetre recuperar la imatge que tenia el pont a principis del segle XX. Després d’aquesta primera fase el projecte de restauració contemplava altres tres, però “després de la DANA es va decidir unificar-les en un únic projecte integral per accelerar la seua restauració davant els informes que alertaven del deteriorament de l’estructura del Pont, que també van propiciar el tancament del pont al trànsit rodat”, recordava.

Aquest projecte va estar encomanat a l’Institut de Restauració del Patrimoni (IRP) i el Grup d’Investigació sobre paisatge i arquitectura rural (PAISAR) de la Universitat Politècnica de València, que va constatar amb un escàner 3D les deformacions que ha patit el Pont Vell amb el pas del temps. Després de realitzar-se els nombrosos tràmits i gestions necessàries, i comptant amb el vistiplau de la Comissió de Patrimoni i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), S’ha tret a licitació les obres per la referida quantitat de 718.406,34 euros, amb un termini fins al 19 de maig per a presentar ofertes. Una volta s’adjudique la intervenció, aquesta tindrà un termini d’execució de 6 mesos, està prevista la finalització a inicis de 2022.

Joan Sanchis recordava que dins de les actuacions previstes en 2021 per a protegir el patrimoni local també s’inclouen obres per valor de 800.000 euros al barri de La Vila dins les actuacions subvencionades pel Govern d’Espanya per millorar la muralla i el seu entorn; a més de reprendre’s les ajudes a la rehabilitació en el centre històric i executar-se la redacció del projecte de rehabilitació del Molí Descals i el seu entorn, també dins del projecte “Riu Viu”, entre d’altres.

Sanchis destacava que “tenir cura del nostre patrimoni és important per deixar en condicions a les generacions futures el legat de les generacions precedents. És també tenir estima per l’essència de la nostra ciutat, i a més té avantatges perquè el patrimoni també és un element de promoció turística, econòmica i d’imatge de la ciutat”, manifestava.