A Ontinyent 22 grans propietaris acumulen mig miler d’immobles

En Ontinyent 22 propietaris acumulen 494 immobles, principalment destinats a habitatges i locals de comerç industrial. Així ho anunciava a aquest periòdic l’ajuntament d’Ontinyent en el marc d’una roda de premsa sobre ordenances fiscals per a l’exercici 2023. La regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, avançava que enguany com a novetat i sota la premissa d’“ampliar l’oferta de lloguer i de compravenda i abaratir els preus” per a facilitar, així, “l’accés de la joventut i de les persones que busquen un primer habitatge” s’aplicarà un recàrrec del 40% en l’Impost de Béns immobles als grans propietaris.

Segons explicava Enguix aquests seran “aquells que disposen de més de 10 habitatges o locals i els tenen desocupats”. En aquesta línia, la responsable d’Hisenda posava l’accent que aquest recàrrec que s’aplicarà a partir de 2023 “forma part de la Llei Valenciana de la Funció Social de l’Habitatge” i es “deixarà d’aplicar en el moment que els seus propietaris inscriguen els seus habitatges en el registre autonòmic“. Enguix insistia que segons la llei “es considera habitatge buit aquella que es troba més d’un any desocupada sense cap justificació”. Les mateixes fonts assenyalaven que la majoria d’aquests grans propietaris són entitats financeres i empreses de construcció.

Congelen els impostos

Un altre dels anuncis que realitzava la titular d’Hisenda juntament amb el de Promoció Econòmica, Pablo Úbeda, és que per a 2023 es mantindrà congelats per onzé any consecutiu els impostos i taxes municipals, per a lluitar així, “contra la inflació i protegir les famílies”, apuntava.
“Mantindrem totes les bonificacions que anem aplicant tant al foment de la generació d’energies netes, a la promoció econòmica i la creació d’ocupació de qualitat. Crec que els impostos i taxes d’Ontinyent serà l’únic que no pujarà l’any que ve”, seguia Enguix.

Les ordenances per a 2023 també incorporen la supressió del pagament de la plusvàlua als fills i filles de dones víctimes de violència de gènere; i dins de la política de foment de les energies verdes, es mantindran i facilitarà l’accés a les bonificacions de fins al 50% en l’IBI i l’IAE i la reducció de l’impost de construccions; fins al 95%, tant a particulars com empreses que implanten sistemes d’aprofitament d’energia solar o tèrmica; i es continuarà bonificant tant l’IBI com l’IAE a les empreses que generen o mantinguen l’ocupació, mentre que per a les obres de menys 60.000 euros es bonificarà el 95% de l’impost de construccions.

Les ordenances de 2023 incorporen també una rebaixa del 22% de la taxa als mercaders ambulants. Úbeda, destacava en aquest sentit que “en un context com l’actual, després de la pandèmia i amb la pujada de la inflació, volem fer costat als mercats tradicionals com el ‘Mercat de baix’, atenent a més una petició dels mateixos mercaders”.

Úbeda ressaltava que aquesta rebaixa no afectarà el “Mercat de Dalt”, que “ja té la menor taxa possible permesa per la llei, i aviat es beneficiarà de les obres de millora de les infraestructures i l’accessibilitat que s’executaran des d’aquest mateix mes d’octubre”. Finalment, Enguix recordava la possibilitat de fraccionar en dotze mesos i sense interessos tots els tributs municipals amb el Compte Corrent Tributari.