Els tòpics tenen sempre una base de consistència, però a vegades no deixen de ser més que estereotips tan repetits que acaben imposant-se sobre la veritat contrastada. La sempre plujosa Londres, la ciutat eternament grisa dels paraigües i la precipitació constant no deixa de ser una estampa que té molt de pintoresc i, segurament, de souvenir turístic.
Les pluges persistents d’aquesta primavera a Ontinyent han provocat, fins i tot, comparatives amb la capital londinenca. Però no és el mateix ploure molt (quantitats acumulades en un període de temps) que ploure durant molts dies. Amb tot, l’excepcionalitat de la climatologia en 2022 obre a comparacions curioses.
Més del que plou a Londres en tot un any
És cert. Però és una dada esporàdica i descontextualitzada en el temps. És excepcional perquè la meteorologia de març, abril i el que portem maig de 2022 a Ontinyent també ho és. En aquest primer tram de l’any, la ciutat registra 809 litres per m². Aquesta quantitat, que supera la mitjana històrica anual, és superior al que s’acumula en la capital anglesa durant tot un any. La mitjana històrica de precipitacions a Londres, segons Climate Data, és de 690 litres per m². Aquests valors, si es miren amb atenció, són lleugerament superiors als de la capital de la Vall d’Albaida, la mitjana anual de la qual s’estableix en 575 litres per m². Això sí, a la ciutat del Tàmesi la pluja està repartida durant els dotze mesos de l’any, fins i tot en els més secs.
I és juny quan sol registrar les seues cotes més altes. Per contra els períodes de primavera i de tardor són els que solen acumular el gran percentatge anual de pluges a Ontinyent, en contrast amb els estius tan secs.
Una primavera única amb més d’un mes de pluja
L’extraordinari de la primavera transcorreguda fins al moment és el registre de les dates amb pluja. En sumar els dies de març en els quals van caure precipitacions líquides (22) més els d’abril (16) s’ha arribat a acumular més d’un mes plovent. A això cal afegir-li les dades de 24 jornades cobertes, 16 al març i 8 a l’abril. Encara que el caràcter pluviomètric dels mesos de març i abril ha seguit les característiques de les pluges a la primavera, on s’acumulen molts dies plovent, en aquest 2022 ha estat determinat per les precipitacions persistents de març i abril i per la gran quantitat d’aigua que han aportat.
Cal recordar que el mes de març, amb una precipitació de 523,4 litres per m² va passar a ser el més plujós de les sèries climàtiques d’Ontinyent polvoritzant el rècord anterior que es remuntava a l’any 1953 amb 195,3 litres per m², sempre segons les dades històriques recopilades per l’Observatori Meteorològic del Col·legi La Concepción.
Això sí, fins al moment no s’ha pogut batre el màxim de pluges en un dia primaveral de març i abril, ja que va anar l’any 1973 quan en menys de 24 hores van caure sobre la ciutat fins a 107 litres per m² en un dia de març. En aquest mes d’abril, malgrat haver-se acumulat fins a 16 dies plujosos, és una cosa que entra en la normalitat. En 2007 i l’any passat (encara que ja no ens recordem) van ser fins a 18 dies plujosos.
Si hi ha alguna cosa que també quedarà associat a aquest període plujós que estem vivint en aquesta primavera és la molèstia que han deixat aquestes precipitacions associades al que queda quan marxen, les taques de sorra que embruten les superfícies. Aquest fenomen es va produint des de fa anys, encara que en 2022 s’ha avançat al mes de març. Això es deu al fet que cada vegada hi ha més presència d’aire saharià en les capes baixes de la nostra atmosfera i, per consegüent, la pluja ve acompanyada de terra.
Ontinyent respecte a les pluges a Espanya
Tot sembla indicar que Ontinyent va enguany direcció a trencar tots els registres anotats en l’Observatori de La Concepción. Aquests 809 litres en el primer quadrimestre i la primera setmana del mes de maig tindran una major projecció, ja que encara queda un mes llarg de primavera. A més, en la tardor poden acréixer-se els números. El rècord és 1922, fa just un segle, amb un total de 1.028 litres per metre quadrat (aquest any es van donar 652,2 només el mes de novembre).
No obstant això, encara quedarem molt lluny dels valors de majors pluges a Espanya. La capital en la qual més dies plou és Donosti, amb una mitjana 185 dies a l’any. Així i tot, en termes d’acumulació, la precipitació mensual mitjana més elevada la té Vigo, on s’acumulen de mitjana 1.791 litres per metres quadrat.