AFAO millora instal·lacions i servei amb el nou local

Els malalts d’Alzheimer, els seus familiars, els professionals que els atenen i la ciutat en general estan d’enhorabona, ja que s’ha obert el nou local municipal, que l’Ajuntament d’Ontinyent ha reformat per a acollir els tallers de memòria i la unitat terapèutica, que gestiona l’Associació de Familiars, amics i amistes de malalts i malaltes d’Alzheimer i altres demències d’Ontinyent (AFAO).

Fins ara, els tallers de memòria s’impartien en un local situat en el mateix edifici que està la reguarda de la Policia Local, en el Carrer Major, mentre que la unitat terapèutica es desenvolupava de manera provisional a la Casa de Sant Rafel. A partir d’aquesta setmana, tots dos serveis comparteixen un espai versàtil en el barri de Sant Rafel, sota el nom ‘Espai Blai’ -com el carrer on se situa- capaç d’adaptar-se amb facilitat i rapidesa a diverses funcions, segons les necessitats que es vagen presentant. A més s’han habilitat dos accessos diferenciats, dins del protocol sanitari aplicat a causa de la pandèmia.

Les noves instal·lacions, de 380 m², a més de facilitar als professionals la cura dels malalts, permeten augmentar el nombre d’usuaris en tots dos serveis, la qual cosa suposa atendre més persones que el requerien.

La rehabilitació integral dóna prioritat a l’obtenció de llum natural i està dividida fonamentalment en dues parts: una per a la unitat terapèutica i una altra per als tallers de memòria. A més hi ha una zona de descans, vàters adequats a les persones usuàries, un espai de cuina que serveix per a organitzar els berenars, una zona de direcció, administració i fins i tot una pantalla de projecció per a utilitzar les noves tecnologies com a eines d’estimulació cognitiva per als malalts. Algunes de les estades disposen de cortines, que permeten dividir els espais quan siga necessari.
Durant tot l’estiu l’alcalde, Jorge Rodríguez, i els edils del govern municipal han visitat les obres per a fer un seguiment d’aquestes. Uns treballs que han suposat una inversió de 480.000 euros, als quals s’han afegit 40.000 més per a millorar la vorera d’accés des del carrer Gaspar Blai Albuixech, obres realitzades dins del pla d’obres i serveis ‘Tornem junts’.

En l’actualitat hi ha quatre tallers de memòria, per a aquelles persones que es troben en l’estadi inicial de la malaltia, amb activitats d’estimulació durant dos dies a la setmana.