Aielo de Malferit, capital cultural valenciana per a 2022

Cultura de la Generalitat ha determinat que les capitals culturals valencianes per a 2022 siguen Aielo de Malferit i Alzira, dues localitats que es convertiran en el punt de referència cultural del nostre territori. Així s’ha decidit en la comissió avaluadora que les ha seleccionades per a prendre el relleu d’Alcoi i Bocairent entre les més d’una desena de candidatures presentades.

El conseller Vicent Marzà ha assenyalat que “per cinqué any consecutiu promovem des de la Generalitat aquest reconeixement d’àmbit autonòmic per a destacar la importància que els municipis valencians donen a la cultura com a motor de recuperació i element fonamental de cohesió social. Les capitals culturals valencianes vertebren el nostre país i, com en la resta d’edicions passades, des de Cultura de la Generalitat també nodrirem amb programació els projectes que ens han presentat Alzira i Aielo de Malferit, dues poblacions que felicitem per la qualitat de les seues propostes”.

El projecte d’Aielo de Malferit ha sigut seleccionat com a capital cultural valenciana 2022 per a un municipi de menys de 5.000 habitants per la seua aposta decidida per una programació multidisciplinària i plural que atén la diversitat de manifestacions culturals i sectors de la població. Una programació que s’ha establit en un procés participatiu amb les associacions culturals i professionals del sector cultural vinculades al poble.

L’entramat associatiu del municipi, conformat per més de 40 entitats, és un pilar fonamental per a la dinamització, la cohesió i la vertebració social d’Aielo. Les dotze entitats locals que treballen en els diferents àmbits de la cultura seran clau per a l’èxit de CCV, un fet demostrat ja en els projectes culturals de gran abast en els quals participa aquest municipi, com ara la Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida i Nits d’Aielo i Art.

D’altra banda, Alzira serà la capital cultural valenciana 2022 corresponent a un municipi de més de 5.000 habitants per presentar un projecte que abasta tot l’espectre de la cultura en el sentit de realitzar accions i manifestacions artístiques que recullen les diverses arts i que donen a conéixer els nous camins de les expressions artístiques, al mateix temps que es parla i es reflexiona també sobre la nostra cultura popular i tradicional.

Una part important del projecte que lidera la capital de la Ribera Alta està relacionada amb la celebració dels 100 anys del Gran Teatre d’Alzira. Aquest espai, contenidor fonamental de les manifestacions culturals a la localitat i a tota la comarca, acollirà moltes propostes artístiques de primer nivell, però també obrirà les portes a tots els usuaris perquè el coneguen, el visiten, descobrisquen la seua història i xafen el seu escenari