La pandèmia i el bitcoin, en l’arrel dels problemes de la manca de recursos i la pujada dels preus

Falta de cotxes, de targetes gràfiques, de fil o fins i tot de cartó. Aquestes situacions s’estan donant a Ontinyent des de fa uns mesos de la mateixa manera que en la resta del territori nacional i tot això té dos responsables. D’una banda, la Covid-19, que continua fent estralls més enllà de l’àmbit sanitari. D’altra banda, el bitcoin, les criptomonedes, els diners digitals.

Amb la pandèmia, els ports dedicats al transport marítim es van veure afectats greument. D’una banda va caure l’activitat de manera dràstica, i per una altra, molts van haver de tancar per protocol sanitari. Però si alguna cosa ha portat també aquest virus és el boom de les compres per internet, això, sumat a la recuperació de l’activitat, ha fet que la demanda siga tan alta que no hi haja suficients contenidors i que el preu per a transportar-los s’haja disparat. Aquest increment en el preu de les importacions ha arribat a aconseguir una pujada del 700%. Una situació que, segons diversos experts en comerç internacional, no s’havia viscut des de la Segona Guerra Mundial.

Automoció

Algunes indústries han vist agreujat el problema amb una la crisi dels microxips. No hi ha microxips disponibles en el mercat i això està provocant la paralització de la producció en sectors com el de l’automòbil o la informàtica. Són diversos els concessionaris d’Ontinyent que han admés estar tenint problemes a l’hora de rebre vehicles per a vendre. “Hi ha cotxes que s’han comprat al maig i que encara no han arribat”, expliquen. I la culpa d’aquesta escassetat és del bitcoin. L’auge de les criptomonedas ha propiciat la creació de les anomenades ‘granges de mineria’, que requereixen una alta demanda d’equips informàtics. La gran majoria d’aquestes granges es troba a la Xina i són elles les que estan acaparant tot el mercat de microxips.

Informàtica

El sector de la informàtica és un altre dels afectats. Un dels principals problemes estan sent les targetes gràfiques, la seua escassetat és tal que el preu s’ha disparat considerablement. “Alguns models han passat de costar 400 euros a 800 euros, però hi ha uns altres que s’han encarit més del doble, passant dels 1.000 euros als 2.400”, expliquen.