AITEX entrega els seus Premis valorats en 90.000 euros

Coincidint amb el cinquè aniversari dels premis empresarials, ha estat la primera vegada que la gala dels Premis de l’Institut Tecnològic del Tèxtil s’ha realitzat a les noves instal·lacions d’AITEX d’Alcoi.

Vicente Blanes, director general d’AITEX, ha estat l’encarregat de fer la intervenció inaugural, comentant que és tot un honor inaugurar el nou edifici amb un esdeveniment d’aquest nivell i ha volgut agrair l’assistència a autoritats, finalistes i empresaris. Posteriorment, Pedro Videla, professor d’economia a IESE Business School, ha donat una masterclass sobre la situació econòmica mundial.

Després s’han donat a conèixer les empreses guanyadores de l’edició de 2023 dels premis empresarials, en la qual s’han tornat a repartir 90.000€ en premis.

El Premi AITEX A LA SOSTENIBILITAT I/O INNOVACIÓ EN TÈXTIL s’ha atorgat a dues empreses del sector tèxtil que han desenvolupat un producte o procés productiu de gran innovació i/o sostenibilitat.

Les empreses premiades han estat:

  • Primer premi per a Sepiia 2080 S.L. amb una dotació econòmica de 20.000€.

Sepiia ha aconseguit que les seues peces siguen de materials d’origen reciclat i reciclables en el futur. Substitueixen tots els elements i mescles de teixits per solucions de mono materials per possibilitar el reciclat i prolongar així la vida útil d’ aquests recursos.

Amb això, no només estalvien tots els recursos derivats de l’extracció i fabricació de la matèria primera verge, sinó que possibiliten que torne a poder ser usada en el futur, fent un pas més enllà des de l’economia del reciclatge cap a una economia completament circular.

  • Segon premi per a Auxicolor S.L. amb una dotació econòmica de 10.000€.

Auxicolor ha desenvolupat un sistema de dispersió d’origen natural per a la tintura de peces. Aquest nou sistema es comercialitza en format líquid, facilitant així la seua manipulació i millorant així les limitacions dels pigments naturals.

El Premi AITEX A LA SOSTENIBILITAT I/O INNOVACIÓ EN COSMÈTICA s’ha atorgat a dues empreses del sector cosmètic que han desenvolupat un producte o procés productiu de gran innovació i/o sostenibilitat.

Les empreses premiades han estat:

  • Primer premi per a Vytrus Biotech S.A. amb una dotació econòmica de 20.000€.

PHOTOBIOME™ és un ingredient biotecnològic fruit de la fusió de les cèl·lules mare vegetals de dues plantes: el cotó i la magrana. Es tracta d’un ingredient actiu prebiòtic d’origen vegetal enfocat als segments de la cura solar i antienvelliment cutani. Una solució 100% natural i que estalvia més d’un 90% d’aigua per cada quilo produït, respecte a la resta d’extractes vegetals emprats com a ingredients en la indústria cosmètica.

  • Segon premi per a Nirvel Cosmetics S.L. amb una dotació econòmica de 10.000€.

‘Natural’ de Nirvel Cosmetics és la línia de cosmètics facials, corporals i capil·lars formulats amb ingredients d’origen natural i envasats amb condicionats sostenibles. Una creació que ha estat acuradament dissenyada per satisfer les demandes creixents dels consumidors preocupats per la salut i pel medi ambient.

El PREMI AITEX A LA MILLOR INICIATIVA EMPRENEDORA s’ha atorgat a dues startups d’àmbit nacional que han estat constituïdes entre 2020 i 2022.

Les empreses premiades han estat:

  • Primer premi per a Quimsil Siliconas S.L. amb una dotació econòmica de 20.000€.

En Quimsil han adoptat un model d’economia circular per aprofitar els residus de cautxú de silicona mitjançant un procés químic de reciclatge, amb àmplia aplicació en diversos sectors industrials.

El seu projecte contribueix a l’ estalvi en matèries primeres i energia, afavoreix el medi ambient i aporta al mercat productes químics industrials d’alt valor afegit.

  • Segon premi per a Lyra Techs Solutions S.L. amb una dotació econòmica de 10.000€.

Lyra Tech Solutions es dedica al desenvolupament, fabricació i muntatge de maquinària que, mitjançant tecnologies de visió artificial, possibilita la separació dels plàstics per al seu reciclatge.

La seua solució permet la separació de les escames de plàstic abans de la seva reutilització o transformació de nou en un polímer. En fer possible la separació de les mescles, aquestes es revaloritzen, augmentant la seua qualitat i la seua rendibilitat.