“AITEX s’ha convertit en un actiu necessari en la pandèmia”

L’empresari alcoià León Grau Garcia és el nou president de l’Institut Tecnològic del Tèxtil, en substitució de Rafael Pascual. Grau agafa el càrrec en un moment delicat degut a les conseqüències econòmiques i socials derivades del coronavirus.

Com afronta la presidència d’AITEX?

“Amb molta il·lusió i responsabilitat. Il·lusió perquè ens trobem en un moment en que la innovació és un factor clau per a qualsevol empresa. L’institut, en aquests mesos, s’ha convertit en un atractiu necessari per fer front a la pandèmia, el que ha requerit d’un increïble esforç humà. AITEX ha estat l’espai on s’han dirigit les empreses i les administracions buscant solucions. Responsabilitat perquè em precedeixen al càrrec gran empresaris que han deixar AITEX en el lloc on es troba hui”.

De quina forma creu que l’ajudarà l’experiència prèvia d’haver presidit ATEVAL a l’hora d’estar al capdavant de l’institut tecnològic?

“Indubtablement l’experiència en ATEVAL m’ajudarà. He treballat braç a braç amb els empresaris durant quatre anys, conec bé el sector i a les persones que l’integren. Les administracions públiques són les mateixes que quan vaig estar allí, per tant pense que en eixe sentit hi ha molt de camí recorregut”.

Com definiria el seu compromís amb el sector tèxtil?

“Sóc la tercera generació. El meu avi Enrique va obrir un negoci després de la guerra i el meu pare tirava d’un carro de drap als 12 anys l’any 49, això fa que el compromís el porte en la sang”.

Durant la crisi sanitària s’ha posat de manifest la capacitat d’adaptació del sector tèxtil per a l’elaboració de productes de protecció sanitaris. Què li sembla aqueixa reacció?

“El sector sencer es va posar a disposició de les autoritats des del primer moment, amb totes les seues capacitats i Know-how. Açò ha sigut una guerra i la resposta del sector ha sigut sense condicions, de cooperació total i absoluta. Els resultats han sigut concordes amb l’esforç. Crec que hem contribuït a protegir els sanitaris i a reduir el nombre de contagis amb les màscares i bates que han eixit de les nostres fàbriques, amb totes les garanties d’homologació i en temps rècord”.

Aitex ha tingut una labor important en aquest procés gràcies a l’homologació del tèxtil sanitari. Com es valora aquest fet tant a nivell intern com extern?

“Era l’únic institut capacitat per a fer-ho i tota Espanya confia en les homologacions donades per AITEX. Els equips encarregats de l’institut han treballat durant 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. No sols tenim empleats qualificats excel·lents, tenim persones excel·lents.
Quant al sector, ha sotmés a l’institut a molta pressió per l’estat d’urgència però conscient del moment que vivíem. Pense que el resultat és brillant i tots hem d’estar orgullosos d’això”.

Creu que aquesta pandèmia i les reaccions hagudes suposaran un punt d’inflexió en el present i en el futur del sector?

“Així hauria de ser, l’Administració és el principal comprador de Tèxtil del país, per a hospitals, exèrcit, policia, bombers… Aquests contractes els aconsegueixen els grans importadors, compren a Bangladesh, la Xina, Turquia o Vietnam al menor preu possible i el porten ací. Que hem vist en la pandèmia mundial? Que aquests països apilen aquests materials per a les seues poblacions i el que els sobra ho venen a preus escandalosos. Ens hem venut al preu baix, sense importar-nos la nostra seguretat sanitària, ni la nostra seguretat física, ni les condicions humanitàries dels països d’origen, ni el compliment de l’OIT, ni els seus estàndards democràtics, dels paràmetres mediambientals, ni la petjada de carboni…
D’altra banda, quan importem, creem desocupació, augmentem la despesa social, decreix la recaptació impositiva i, el més important, depenem de règims dubtosos que ens fan ser més fràgils davant esdeveniments com a pandèmies sanitàries, catàstrofes naturals o guerres”.

Què significarà per AITEX la nova seu?

“Durant aquests anys de creixement AITEX s’ha adaptat a l’espai que tenia i quan no ha sigut suficient ha buscat ubicacions fora de l’edifici actual. Ara serà el contrari, l’edifici està dissenyat per a adaptar-se a les necessitats d’AITEX i va a previndre el futur creixement.

Sens dubte suposarà un salt qualitatiu a tots els nivells, millores en les condicions de treball, racionalització dels mitjans, agrupació de persones i equips, eficiència energètica i sostenibilitat”.

Quins són els objectius més immediats de l’institut tèxtil? I a llarg termini?

“Diria que són ajudar al sector tèxtil de la Comunitat en la investigació, innovació i en la formació. Buscar productes d’èxit que traslladem a l’empresa; aprofitar l’oportunitat que se’ns obri amb la crisi sanitària per a consolidar la branca tèxtil sanitària; consolidar al sector de la cosmètica en l’Institut; incentivar el creixement nacional i internacional; millorar la digitalització de les nostres eines. Quant al llarg termini, el que hui sembla atractiu, demà no ho és. Pense que hem de tindre molt bona informació per a prendre les decisions de futur. Cal invertir en formació i en informació, això determinarà el nostre èxit”.

En l’àmbit personal, s’ha plantejat alguns projectes o propòsits que vulga desenvolupar sent president d’AITEX?

“Açò és un equip, els projectes ixen dels tècnics, de les empreses, de la direcció, del Consell, i sempre fruit de la reflexió, la informació, l’oportunitat, i els recursos. Ací estaré col·laborant amb tots ajudant al fet que les empreses es facen més fortes mitjançant la innovación. No negaré que admire models de gestió de la innovació que han dut a terme grans empreses de la Comunitat i que m’agradaria imitar, perquè ho han fet col·laborant estretament proveïdor i client, prevalent el proveïdor de proximitat”.

Malgrat no ser una qüestió directa per a AITEX, què els suposa que la fira Textilogar no se celebre enguany?

“Era molta la il·lusió del sector per tornar a Fira València, juntament amb Hàbitat. Hem d’esperar a veure com evolucionen els esdeveniments i decidir si es descarta definitivament per a finals d’any”.