Així serà la nova fisonomia de la Vila: 13 pisos de lloguer i la muralla recuperada

Era una vegada, un projecte d’habitatges socials en el barri de la Vila que es va quedar en lletra morta, quan l’Institut Valencià de la Vivenda (IVVSA) va fer fallida. Promeses incomplides coincidint el signe popular en tots dos governs: autonòmic i local. Amb el canvi progressista, i en existir un conveni signat, des de l’Ajuntament d’Ontinyent es va reclamar davant la justícia la seua execució. La balança va caure de la part ontinyentina i es va iniciar un procés, de la mà de la Generalitat, per a dur a terme habitatges socials i la restauració del llenç de la muralla, que implicarà la demolició de l’Hotel d’associacions, entre altres immobles.

La redacció del projecte, a càrrec de l’empresa Vetges Tu, arriba a la fi i han transcendit aquestes imatges de com quedaran els habitatges que es construiran en la confluència entre els carrers Callarís i Trinitat, on ara existeix un espai de convivència, que s’utilitza principalment com a pàrquing. Com expliquen des d’alcaldia, “la nostra idea és que els 13 habitatges resultants es destinen al lloguer per a estudiants i professionals, de manera que servisquen per a dinamitzar la Vila i dotar a aquest barri d’un caràcter jove”.

Habitatges diversos

L’edifici resultant tindrà tres altures, 13 habitatges entre 60 i 90 m², de les quals cinc seran de tres dormitoris i set de dos, mentre que hi haurà un habitatge més que serà accessible al 100%, habilitada per a una persona amb alta discapacitat. Els habitatges, una vegada finalitzades, passaran a ser propietat de la Generalitat Valenciana, segons afirmen des d’alcaldia.

Aquest immoble, que formarà part de la nova imatge del barri més antic de la ciutat, també inclourà 8 garatges, trasters i dos locals comercials, pensats per a “donar vida a la Vila”. Davant del mateix quedarà una xicoteta plaça amb un espai enjardinat.

A tota aquesta obra se sumarà la reurbanització del tram comprés entre l’accés a la Vila, des de la Plaça Major, fins a la paral·lela de la C/ Roses. Com es va anunciar en el seu moment, els immobles d’aquest espai seran demolits i es farà un espai enjardinat, de manera que es generarà un accés de poc pendent fins a la placeta de la C/ Trinitat, destapant el llenç de la muralla.

3 milions d’euros

El pressupost per a fer realitat aquestes obres d’envergadura és de 3 milions d’euros, dels quals, 1,8 milions són per a l’edifici d’habitatges.

Quant als terminis, des del consistori apunten que “com el projecte inicial es va fer molt detallat i és tan concret, està avalat per Patrimoni, per la qual cosa tot el temps que es va invertir prèviament ara ha servit per a accelerar tot el procés”.

Les previsions municipals apunten que a la fi d’enguany podrien començar els treballs per a aquesta transformació de la part baixa de la Vila i que el termini d’execució es calcula que serà de dos anys, per la qual cosa a la fi de 2025 estarien acabats.

Aquesta actuació, juntament amb la qual s’està realitzant en la muralla nord, serviran per a revalorar els elements patrimonials del barri de traçat medieval de la ciutat.

Així serà la nova fisonomia de la Vila: 13 pisos de lloguer i la muralla recuperada El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent
Es deixarà una xicoteta plaça davant els nous habitatges pensants per a estudiants.