Alcoi esternuda i el firmament morocristià es constipa. El pes específic de les Festes, allí on es van originar i són més conegudes, continua sent innegable. “Fa dos anys que anhelem poder afirmar que, Alcoi tindrà Festes”. Ho anunciava el president de la Associació de Sant Jordi de Moros i Cristians d’Alcoi, Juan José Olcina, després de la reunió mantinguda el dijous pels 28 representants de les filaes i la junta directiva de l’entitat. L’acotació a aquest anunci consisteix en el fet que les Festes de 2022 se celebraran “atenent les característiques i limitacions que en aqueix moment marque el protocol sanitari”. Però no hi ha volta arrere. La Festa alcoiana eixirà al carrer “sí o sí”.
L’anunci era la flamerada final després d’una setmana en la qual la celebració de les Falles a València va obrir l’interrogant. Per què les Falles sí i els Moros i Cristians no? La pregunta estava servida i des de la Unió Nacional D’Entitats Festeres (UNDEF) que aglutina a 73 poblacions de 7 províncies que celebren Moros i Cristians (Ontinyent no està representada perquè va abandonar la seua pertinença), es formulava una petició a la Conselleria de Sanitat. La sol·licitud de la UNDEF plantejava incorporar les màscares i els controls tant per a festers com en els accessos del públic a les desfilades. A més proposava desfilar en batalló per a guardar les distàncies. La sol·licitud afecta a deu municipis que pretenen celebrar els seus Moros i Cristians abans d’acabar 2021, entre ells Albaida.
Però des de la UNDEF, la seua presidenta, la contestana Pepa Prats, subratllava que “aquesta regulació seria per al que queda de 2021 perquè des de la UNDEF s’entén que en 2022 les Festes de Moros i Cristians deuen recuperar-se plenament”, atesa l’evolució de la pandèmia i de la vacunació de la població.
Mig any alcoi
A la proposta de la UNDEF, com a mesura de pressió davant l’administració autonòmica, s’ha sumat l’anunci de la festa alcoiana. A més des de l’Associació de Sant Jordi s’incideix en què el Mig Any, que se celebra a l’octubre, serà el pòrtic d’entrada a la recuperació de 2022. En aquest sentit s’ha decidit programar ‘Entradetes’ els caps de setmana per Sant Nicolau i Sant Llorens. A més de la representació del sainet fester, es programarà una gala moro-cristiana, concurs de vedats i Concurs d’Olleta en la Glorieta. Un concurs amb limitació d’aforament, sense música de banda en directe i amb els assistents asseguts. D’un altre costat, l’Associació estudia traure al carrer un acte fester durant el cap de setmana central del Mig Any. Totes aquestes activitats, previstes hauran d’estar ratificades per la Conselleria.
Mig any ontinyent
Des de la Societat de Festers, el seu president Vicent Pla afirmava ahir que “estarem a l’expectativa del que succeïsca a Alcoi i anirem prenent nota perquè, per calendari, nosaltres anirem darrere”. Sí que es té clar que es començarà a treballar ja en el Mig Any de febrer recuperant actes com els concerts de música festera en l’Echegaray, les competicions esportives de les comparses i els sopars seguint les normatives. És a dir tot comença a reactivar-se.