La tretzena edició del concurs literari AMIC-Ficcions ha anunciat ja els seus guanyadors de la Comunitat Valenciana. Els finalistes i professors han seguit l’acte de lliurament de premis de la 13a edició a través de la plataforma Zoom a causa de la situació excepcional per la crisi del coronavirus.
L’acte ha comptat amb la participació especial d’Immaculada Àngel Carbonell, de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, que ha encoratjat als alumnes a seguir amb el procés creador i el goig i el plaer de ser lectors, i celebra el lliurament de premis com la festa de la creació.
Alexandre Flores William Foggin i Pablo Pérez de l’IES Ramón Cid de Benicarl de l’IES Ramón Cid de Benicarló han rebut el premi a la Millor Història del País Valencià i Millor Història de Castelló, en la 13a edició del concurs AMIC-Ficcions amb la història presentada sota el pseudònim WPA. El jurat ha considerat que, el relat anomenat “Memento mori”, mereixia la primera posició del País Valencià , d’entre els 527 participants, perquè “el text transita a cavall entre les històries policíaques i les llegendes més sòrdides carregades d’enigmes. Fa una molt bona mixtura entre el suspens i el misteri i ha sabut descriure amb bona ploma el gust de la por”.
El premi a la Millor Història d’Alacant ha estat per Martín Casado Blanco, sota el pseudònim Marcas, de l’IES Cayetano Sempere d’Elx. El seu relat “Ocells negres i un misteri entre guerres” ha estat qualificat pel jurat per “l’excel·lent creació d’una atmosfera inquietant i tèrbola, amb imatges impactants, en un interessant context històric de la Itàlia feixista, i per la capacitat d’escriure una trama mesurada i amb una bona creació d’expectatives que atrapa el lector fins al final”.
El premi a la Millor Història de València ha estat per Gerard Tamarit Serrano, sota el pseudònim Gerard Tamarit, de l’IES Massamagrell. El jurat ha considerat que el relat “Semper Fidelis” mereixia el guardó per “una aventura de bons i dolents molt ben tramada i amb un ritme que trepidant que t’obliga a llegir sense aturar-te. Molt bon ús del temps i de la tensió argumentativa així com un final obert que convida al lector a imaginar i, sobretot, a demanar més”.
També s’han fet entrega dels segons premis de cada província del País Valencià. En la Segona Millor Història d’Alacant hi ha hagut un empat entre dos grups. D’una banda, s’ha endut el guardó el grup sinaloego, integrat per Elena Reig Moncho, de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi, “per l’excepcional originalitat d’un relat que t’atrapa des de l’inici, unint perfectament el gènere de misteri amb l’art. Una història pertorbadora, la qual combina magníficament la visió de l’inspector i assassí, amb un final inesperat”.
D’altra banda, també s’ha premiat al grup candd.7, integrat per Candela Torrecilla Ortiz, de l’IES Cayetano Sempere d’Elx, per “saber abordar un tema difícil i portar-ho a la ficció donant-li visibilitat sense caure en estereotips i per la bona descripció amb diversos punts de vista que ajuden a millor la perspectiva sobre el tema”.
En la Segona Millor Història de Castelló s’ha guardonat a Angela Monzonís Olmedo i Claudia Usó López, del grup Tombastossals, del Centre Privat Torrenova de Betxí, per “la bona descripció amb un bon ús de les diverses perspectives, per la capacitat d’atrapar al lector posant-ho en la pell del protagonista i la sensibilitat a l’hora de crear les atmosferes on es desenvolupa l’acció“.
La Segona Millor Història de València ha estat per María Yu García Muñoz, del grup gmariayu de l’IES Laurona de Llíria. El jurat ha considerat que el seu relat mereixia el guardó “per l’excel·lent creació d’un entorn oriental i la fluïdesa en la narració amb salts temporals on l’escriptor aconsegueix combinar una narració d’aventures, màgia, amor i faules”.
Per últim, enguany s’ha ampliat el reconeixement al professorat per províncies. El premi al Professor/a més motivador d’Alacant ha estat per Ascensión Alted Mira de l’IES Cayetano Sempere d’Elx. La Professora més motivadora de Castelló ha sigut Isabel Celades Mas de l’IES Professor Broch i Llop de Vila-Real i el premi a la Professora més motivadora de València ha estat per Susanna Carbonell de la Secció de l’IES de Massamagrell a Museros.
Finalment, d’entre aquests tres s’ha premiat a la Professor/a més motivador del País Valencià, que ha estat per Ascensión Alted Mira de l’IES Cayetano Sempere d’Elx.
Dades de participació de Ficcions 2020-2021
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la tretzena edició el passat 29 de març amb una participació de 2.973 alumnes registrats de 223 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (2.134), País Valencià (527), les Illes Balears (232), Aragó (75), Andorra (3), i Catalunya Nord (2).
De les més de 1.270 històries publicades en la dotzena edició d’AMIC-Ficcions, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, va seleccionar 200 grups finalistes: 128 de Catalunya i Catalunya Nord (216 joves), 41 del País Valencià (57 nois i noies), 27 de les Illes Balears (35 alumnes), 4 grups d’Aragó (7 alumnes).
Organitza AMIC, compromís amb l’educació
L’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, representa a més de quatre-centes setanta publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del territori, que conjuntament arriben a una tirada en premsa escrita en paper de més d’1.200.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 d’usuaris únics mensuals.