AMCA reivindica en el Congrés dels Diputats millores per als anticoagulats

El Congrés dels Diputats ha acollit recentment els diàlegs sobre anticoagulació. Una iniciativa divulgativa i reivindicativa sobre aquests pacients, que posava en contacte als representants polítics, amb FEASAN, la Federació espanyola d’associacions d’anticoagulats, de la qual forma part l’ontinyentina AMCA. De fet, fins a Madrid es van desplaçar des d’Ontinyent, Miguel Montés, president d’AMCA i vicepresident de FEASAN, i Diego Francés, secretari d’AMCA i tresorer de FEASAN, ambdós en la imatge.
La jornada tenia lloc a la Sala Clara Campoamor del Congrés dels Diputats i començava amb una benvinguda institucional, seguida de la ponència ‘Evidències del mal control del pacient coagulat. Està garantida la seguretat del pacient’, a càrrec d’Inmaculada Mediavilla, presidenta de la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial. A continuació se celebrava la taula redona: ‘El control del pacient anticoagulat a debat’, amb la presència de representants polítics dels grups polítics del Partit Popular, Sumar, Vox, el Partit Socialista i el president de FEASAN.
L’acte es tancava amb la lectura del manifest, a càrrec de l’ontinyentí Miguel Montés, president d’AMCA, que intervenia com a vicepresident de FEASAN. En aquest escrit es recullen les principals demandes dels pacients anticoagulats als representants polítics, que es resumeixen en set propostes de millora de l’atenció sanitària d’aquesta mena de pacients. En primer lloc, s’ha transmés la necessitat d’empoderar al pacient anticoagulat en la seua autocura, al principi del tractament. La segona proposta consisteix a facilitar la prescripció lliure dels anticoagulants orals d’acció directa (ACOD), de manera que el criteri econòmic -els ACOD tenen un cost elevat- no limite el criteri clínic. En tercer lloc, sol·liciten instaurar sistemes d’avaluació de la qualitat del control del pacient anticoagulat. La quarta proposta consisteix a potenciar la digitalització de la gestió del tractament anticoagulant oral. La cinquena iniciativa és incorporar el sistema d’autocontrol a la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut. La sisena demanda és financera la indicació dels anticoagulants dels ACOD per als pacients amb malaltia tromboembòlica. Finalment, la setena proposta incideix a assegurar la formació continuada de l’atenció primària, per al bon control d’aquesta mena de pacients.
Miguel Montés destaca que “sol transcendir la imatge d’uns representants polítics en constant discussió, però en aquesta iniciativa s’han mostrat receptius i treballaran conjuntament per a abordar les problemàtiques que presenta la ciutadania”.