Aquesta primavera ha plogut a Ontinyent fins a 34 dies

La xifra és extraordinària. Ens la facilita l’Observatori Meteorològic del Col·legi La Concepció d’Ontinyent, un servei que coordina Pablo Guerra. Segons les dades recollides acabem de viure una primavera a Ontinyent que ha resultat un 62% més plujosa del que marquen els registres històrics a la ciutat. Durant els mesos de març, abril i maig ha plogut fins a 34 dies, un temps en què s’han arribat a sumar 252 litres per metre quadrat. Per valorar la importància d’aquest registre cal tindr en compte que la mitja de pluja a Ontinyent en primavera se situa en 157,6 litres per metre quadrat. És a dir, s’ha superat de molt aquesta xifra habitual.

Però el que és també important ressaltar és el fet que en els últims tres anys s’han registrat valors similars. En la primavera de 2019 es va arribar a 282 litres durant el mateix periode primaveral. L’any passat, 2020, la pluja en aquestos mesos va deixar 270,8 litres. El rècord està situat en l’any 2011. Aquella primavera es van batre tots els registres ja que es van arribar a acumular fins a 333.5 litres per metre quadrat.

Les tempestes i tronades també han estat un factor de presència habitual enguany, mentres que la temperatura mitja ha estat de 15,1º, el que representa 0,3º per damunt de la mitjana, un apunt que cal destacar per reflexionar sobre el canvi climàtic també a la nostra zona.