ATEVAL lidera un estudi que analitza com gestionar els residus tèxtils postconsum en la Comunitat Valenciana


L’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana, ATEVAL, ha donat a conéixer el seu projecte ADATEX d’Anàlisi i diagnòstic dels residus tèxtils postconsum en la Comunitat Valenciana. La iniciativa, presentada durant una jornada en la seu d’ATEVAL a Ontinyent, va ser aprovada el juliol de 2022 i té com a objectiu donar solució a la problemàtica que planteja la nova normativa europea que considera municipal la gestió d’aquestes restes. L’acte ha reunit nombrosos representants dels 3 sectors objecte d’estudi: Residus urbans, hospitalaris i hotelers. ADATEX, està coordinat pel departament de Competitivitat i Innovació d’ATEVAL, dirigit per Laura Santos i s’està desenvolupant en col·laboració amb l’Institut Tecnològic del Tèxtil, AITEX. Es tracta d’un projecte finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació, AVI, a través del programa “Accions complementàries d’impuls i enfortiment de la innovació”.
L’objectiu del projecte és estudiar la situació actual del sector de recollida de roba/tèxtil, tant en l’àmbit de generació com pel que fa a gestió, de manera que coordinadament tots els agents involucrats, puguin adaptar-se a la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular i les noves directives europees marc que s’estan preparant, com són la directiva de residus per a RAP Tèxtil o la normativa d’Ecodisseny.
Elena Torres, directora de projectes R+D d’AITEX, ha estat l’encarregada de presentar el projecte ADATEX, i entre els principals punts que es pretenen aconseguir amb la iniciativa ha destacat:
– Localitzar i determinar el volum de residus tèxtils postconsum que genera cada sector objecte d’estudi, i que es desconeix fins avui.
– Identificar els operadors que actuen en el mercat.
– Conéixer els mitjans amb els quals operen i el resultat de les seues operacions.
– Obtenir una caracterització fisicoquímica dels residus.
– Proposar objectius, accions i tecnologies disponibles per a la valorització de residus tèxtils postconsum en els 3 sectors objecte d’estudi.
– Establir i impulsar nous models econòmics intersectorials, innovadors, sostenibles i competitius
– Dissenyar un model d’economia circular en el sector tèxtil.
– Incentivar la possible creació d’un HUB de reciclatge tèxtil en la Comunitat Valenciana
A més de presentar el projecte ADATEX, la jornada ha servit per a dinamitzar als diferents agents involucrats, amb els quals crear grups de treball en funció de la tipologia de residus, identificar reptes i iniciar un procés de col·laboració per a trobar noves solucions i noves cadenes de valor.
Entre els participants en els diferents blocs objectes d’estudi, han estat: Elisa Guillem de la Creu, regidora de Transició Energètica, Indústria i Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi; Casaca Gandia, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent; Pablo Martínez, gerent del Consorci Terra i Nicolás Torres, Unit Mànager en Humana Spain, dins del bloc de residus urbans. Respecte als residus del sector hospitalari, ha comptat amb la intervenció de Salvador Gonzalez Conca, responsable de l’equip de logística en Hospital Francisco de Borja de Gandia. Mentre que en el sector hostaler i restauració, ha intervingut Mayte García Corcoles, responsable de Qualitat, Formació i Projectes HOSBEC. A més, s’ha dedicat un espai a recicladors i tècniques de reciclatge, amb la participació d’Ana Rodes, Sènior Sustainability Manager RECOVER i Tibet Pellicer, tècnic de projectes R+D AITEX.
La jornada ha finalitzat amb un col·loqui entre els participants, els qui han instat a continuar col·laborant en els pròxims mesos sota el paraigua d’aquest projecte.
Salomé Beneyto, gerent d’ATEVAL, ha destacat que “ADATEX ha permès que agents de caràcter divers que intervenen en la gestió de residus postconsum puguen asseure’s en una mateixa sala i posar en comú la situació de cadascun, amb els diferents punts de vista i convergint en la solució dels nous reptes que anem que haver d’afrontar ben aviat”.
La d’ahir, va ser la primera de tota una sèrie d’accions que des d’ATEVAL es duran a terme fins a octubre de 2024, quan finalitzarà el projecte ADATEX.