Auxili i Lisasinson: d’Ontinyent als grans festivals de música

Fa només un parell de setmanes el grup Auxili recordava que feia 10 anys eixia a la llum Dolç Atac. Aquest era el primer disc d’estudi de la banda ontinyentina i el treball que els catapultaria a la fama. Una dècada després, han llançat tres àlbums més: Instants cremant (2016), Tresors (2018) i Guaret (2022); i el seu nom és cap de cartell en grans festivals per tot el territori.

Després d’una extensa gira, que els ha portat fins a Brussel·les, Auxili tancarà l’any amb dues cites. La primera d’elles serà el 16 de desembre a Atarrabia, un xicotet municipi del País Basc. La segona cita serà el 31 de desembre. Els ontinyentins s’acomiadaran de 2023 i donaran la benvinguda al nou any en el Festivern, a Tavernes de la Valldigna. Sense dubte, un dels festivals més destacats del País Valencià, més encara si deixem de costat la temporada estival.
Amb més de 82.800 oients a Spotify, 36.000 seguidors a Instagram i un èxit de públic en la seua gira SOS, Auxili és, sense dubte, el grup amb més projecció d’Ontinyent.

PRIMAVERA SOUND
Però si reprenem la qüestió de festivals de música, hi ha un que s’emporta la palma. És el rei dels festivals. Parlem del Primavera Sound. El festival barcelonés té més de 20 anys d’història i ha expandit el seu model creant diferents edicions a Madrid, Oporto, Buenos Aires, Sao Paulo, entre altres ciutats. Les seues entrades s’esgoten a la velocitat de la llum i ara com ara és el millor festival que té lloc a la península.

En aquesta edició, que se celebrarà del 29 de maig al 2 de juny, estan com a caps de cartell artistes com Lana del Rey, Pulp o SZA. És per això que actuar en aquest festival i aparéixer, encara que siga en els noms més xicotets, en el cartell és tot un luxe. És el cas de Lisasinson, el grup del qual forma part la cantant ontinyentina Miriam Ferrer o, cosa que és el mateix, Laborde, el seu altre projecte musical en solitari i amb el qual ha pujat a l’escenari del Palau Sant Jordi junt amb el grup Zoo.

Auxili i Miriam Ferrer (ja siga com a Lisasinson o com Laborde) són l’exemple del talent ontinyentí i del fet que l’esforç i la constància dona els seus fruits. Tots dos estan en un moment molt dolç de la seua carrera i, de segur, encara tenen molt a dir.