Després de quatre anys, Auxili torna a Ontinyent. Aquests dimarts, 23 d’agost, actuaran al pàrquing de Paduana dins de la programació de Festes. Parlem amb Esteve, Marc, Adrià i Fèlix de Guaret, el seu últim disc, de la música local, del suport de les administracions i dels Moros i Cristians.
Acabeu de traure el vostre nou treball, com està sent l’acolliment?
“La veritat és que molt bé. Quan vam traure Diga-li! ja va haver molt bona acollida, i també amb Parèntesi. Però s’ha notat moltíssim una vegada hem començat a fer concerts. Es nota que som un grup de directes. Tornar després de dos anys d’aturada i veure la resposta de la gent està sent molt guai i motivant. Fins al dia de hui, tots els concerts que hem fet han sigut multitudinaris i la gent ja es coneix les noves cançons”.
De què parla Guaret?
“Parla un poc més del coret, que els altres discs. Ho hem fet en una època molt marcada per la pandèmia. Hem trobat molt a faltar els escenaris i la nostra gent. Molts de nosaltres vam estar aïllats de les nostres famílies i tot això s’ha notat en les lletres. Parla, també, com sempre, de nosaltres, del que vivim en l’àmbit personal i com a societat”.
Hi ha una cançó, La Brúixola, amb una dedicatòria molt especial.
“És una cançó que s’ha fet per a les nostres germanes i parla del que signifiquen per a nosaltres. Casualment, els quatre que estem ací tenim germanes majors, i a més de la mateixa edat més o menys. És una relació que ens ha marcat moltíssim i no s’entendria qui som sense les nostres germanes. Som, com diu la cançó, el referent que ens ha marcat el camí”.
En els vostres discs heu col·laborat amb molts artistes, hi ha alguna persona en la qual us agradaria treballar i encara no heu fet?
“Queden mil artistes pendents, i cada vegada ixen més nous amb els quals voldrem treballar. Així ha passat en aquest disc amb la Maria, per exemple. És una artista que irrompia a les xarxes mentre produíem el disc i nosaltres van voler comptar amb ella. Suposem que vindran molt més. Una cosa molt bonica que té l’art és poder col·laborar. Amb Auxili hem pogut treballar amb artistes que han sigut referents per a nosaltres i és una cosa molt bonica”.
Quina ha sigut l’evolució de l’Auxili de Dolç Atac a l’Auxili d’ara?
“L’evolució ha sigut en l’àmbit musical i personal. El pròxim any farem 10 anys a la carretera. Hem canviat molt, des de membres de la formació fins a la manera de treballar. Al principi era més un hobby i ara ho hem professionalitzat. Però el que no ha canviat és la manera que tenim d’entendre la música, les cançons i l’amistat. Ara tenim més clar que volem fer i que no, que volem representar i que no. Arrels i cultura”.
Amb Guaret torneu d’un descans que havíeu anunciat i que finalment va coincidir amb la pandèmia. Com ha afectat que aquestes dues circumstàncies s’hagen donat al mateix temps?
“Per començar vam haver d’allargar un any aquest descans. Vam parar perquè ho necessitàvem, feia molt de temps que estàvem a la carretera i en l’àmbit artístic i creatiu també necessitàvem un descans i allunyar-se dels focus, dels escenaris i d’eixa pressió mediàtica. Per a això, a nosaltres la pandèmia no ens va afectar tant com a altres companys que si anaven a fer directes o traure un nou disc. D’altra banda, estratègicament també es venia bé parar per a tornar més fort, eixa part estratègica se’n va anar a pique, perquè va parar tot el món i ara ha tornat tot el món, no només nosaltres. Això si, vam tindre més temps per a descansar i valorar el que teníem. Després, una vegada ja tenien a punt el disc, va haver una nova onada que ens va preocupar, ja que teníem molt clar que no volíem tornar per a fer concerts per a públic en cadires, amb mascareta i sense barra”.
Aquest dimarts 23 toqueu en el concert de festes organitzat per l’ajuntament. És important el suport de les administracions?
“Clar que és important. És la primera vegada que l’ajuntament ens contracta. Nosaltres, sobre tot Adrià i Fèlix, estàvem molt implicats en l’Assemblea de Joves Meruts quan teníem 14/15 anys. I encara que no hi ha hagut un relleu amb eixa força que tenia eixa generació és cert que la nit del dimarts s’ha quedat en l’imaginari col·lectiu com el dia que hi ha concerts, més enllà de les orquestres. Estem agraïts a l’ajuntament pel fet que, per fi, ens haja contractat, però també comentem l’assumpte del recinte de concerts, una proposta que va fer Adrià a l’Ontinyent Participa, i que portem des de 2017 esperant que es complisca. Pensem que de la mateixa manera que s’ha consolidat la nit del dimarts com un dia de concerts, estaria bé que s’afiançara un lloc definitiu per a les actuacions, no anar cada any variant. La cultura ontinyentina es mereix un lloc digne per a fer les seues actuacions”.
Teniu una cançó dedicada especialment a les festes de Moros i Cristians…
“Hui la liem no està dedicada a les festes de Moros i Cristians, sinó a totes eixes festivitats que no ens representen. No ens representa perquè un poble amb tants habitants com Ontinyent, capital de comarca i amb la cultura musical que sempre hi ha hagut, no ha tingut, fins ara un concert de música en valencià dins de la programació musical de les festes. Creem que era una cosa necessària. En Xàtiva, i molts altres llocs, porten anys fent-ho. Duguem molts anys actuant en festivals de renom com el Viñarock o el Rototom, entre altres, i ací a casa no ens han valorat una mica. I ja no és per nosaltres, sinó per altres grups, com Lisasinson, Hermano Salvaje, Lemons, etc. El que s’ha de perseguir en una festivitat i en una proposta cultural és que hi haja una mínima diversitat, tant per als grups com per al públic. Hi haurà moltes orquestres actuant al poble, i moltes molt bones, però cal donar suport als grups locals i donar-los un espai. Nosaltres sense el Meruts Festival no hagueren sigut mai res”.
Serà un concert especial per a vosaltres? Hi ha alguna sorpresa preparada?
“Serà molt especial per tocar a casa i davant de la nostra gent. Fa quatre anys que no actuem a Ontinyent. Serà especial perquè serà en Moros i Cristians i per fi podrem dir que la Festa ens representa més que mai. Estem supercontents de poder dir això. Tindrem moltes col·laboracions en l’escenari: la Maria; Julio i Sen-K de La Raíz i Nativa; Àlex Seguí de la Gossa Sorda; Manu Pardo de Funkiwis; Pollet de Zoo; la Trocamba Matanusca i la col·laboració d’antics membres de la formació. Serà molt bonic”.