Bocairent desplega la brigada forestal per a evitar incendis en la serra Mariola

La brigada forestal municipal, subvencionada per la Generalitat a través del programa d’ocupació EMERGE, treballa des del mes d’octubre per a reduir el risc i l’impacte d’incendi en l’àmbit del parc natural de la serra de Mariola. Les actuacions tenen per objecte habilitar les franges de seguretat previstes en el Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals, una línia d’acció que ha tingut continuïtat per part de l’Ajuntament de Bocairent durant els últims anys.

Les franges de seguretat aprofiten camins i ramals com a espais de decapatge sense vegetació, sobre els quals s’executen les bandes de desbrossament a un costat i un altre amb reducció de matolls i arbres (pins). Per a dur-les a terme, la brigada municipal compta amb la col·laboració d’una empresa privada de gestió forestal, encarregada d’atendre els punts més inaccessibles per als operaris de l’Ajuntament. La intervenció d’aquesta empresa no tenen cost i és a canvi de la valorització del residu en energia mitjançant la biomassa que s’extrau.

L’alcalde de Bocairent, Xavi Molina, i el regidor de Medi Ambient, Sergio Gandía, van poder comprovar l’evolució dels treballs en una visita realitzada a una de les àrees en què s’ha intervingut durant la campanya 2021-2022. Fins al moment, aquesta campanya ha tingut per objecte la zona de la finca del Buixcarró, el massís de Benfarraig i el camí de l’ermita de sant Antoni Abat, a més d’actuacions puntuals en barrancs i sendes dels voltants del nucli urbà o de la zona esportiva.

Per a Sergio Gandía, “són actuacions necessàries per a reduir el combustible forestal i, per tant, reduir la perillositat i la transmissió dels incendis forestals”. Igualment, el regidor de Medi Ambient destaca que “aquests treballs permeten millorar les condicions de seguretat dels mitjans i recursos d’extinció en les seues intervencions i maniobres”. Per això, les zones d’intervenció es defineixen conjuntament per l’Ajuntament, els tècnics mediambientals, els responsables de la brigada i l’associació local contra incendis forestals ACIF Mariola Verda.