Buscant el meu propi nom és el títol de l’últim treball de Beatriu Casanova. L’actriu ontinyentina ha finalitzat, fa només unes setmanes, el rodatge del nou curtmetratge del director Pau García Pérez de Lara. Una peça audiovisual que es basa en el llibre Nueve nombres de Maria Huertas i que conta la història d’un grup de dones que en 1974 van arribar al sanatori de Bétera, procedents del psiquiàtric de Jesús.
“Moltes d’aquestes dones ni tan sols eren malaltes mentals i van estar aïllades i sofrint sobremedicació i tractaments agressius”, explica Casanova. L’actriu es posa en la pell de la cap de psiquiatria del pavelló de Bétera, en eixos primers anys d’obertura. Per a preparar aquest paper explica que ha pogut comptar amb l’experiència de la propia Maria Huertas, qui va formar part de l’equip sanitari a Bétera. “Poder entrevistar- me amb l’autora del llibre em va ajudar a poder preparar el paper i entendre el que suposava ser dona i jove, amb un càrrec de responsabilitat en aquesta època i, a més, amb un corrent de pensament molt innovador com era l’antipsiquiatria”, detalla. I és que en Buscant el meu propi nom es parla de les dones que van ocupar el centre de Bétera i d’un equip de mèdics que apostaven pel corrent defensat pel psiquiatre Franco Basaglia, apostant per un tracte digne per als malalts mentals.
L’ontinyentina va arribar a aquest projecte a través de l’ESAD, l’escola on cursa els seus estudis d’interpretació. Després de superar un càsting va passar a formar part d’aquest projecte que per a ella ha suposat un punt d’inflexió tant professionalment com personalment. En l’àmbit més professional, Beatriu explica que aquesta “ha sigut la primera vegada que he treballat com a actriu professional, donada d’alta i amb un sou. Això per a mi ja és una satisfacció”. Però l’ontinyentina explica que, en l’àmbit més personal, “ha sigut un projecte que m’ha tocat el cor. El director tenia molt clar que les dones que anaven a interpretar a les malaltes mentals, havien de ser persones amb malalties mentals. Ell té una vinculació especial amb la història, ja que el seu pare va ser el director de psiquiàtric de Bétera en els anys 70”. Per això, Beatriu destaca la cura amb la qual ‘s’ha fet tot el projecte i les lliçons vitals de les dones que participen en ell”.
El bon resultat del rodatge ha animat a Producciones Doble Banda i Los sueños de la Hormiga Roja a encetar un crowfunding per a convertir aquest curt en una pel·lícula o una sèrie. “El curt tindrà una duració de 30 minuts, però hi ha tantes històries i el relat del sanatori de Bétera és tan potent, que l’equip vol tindre l’espai per a contar-ho bé. Per a mi seria tota una experiència fer aquest projecte i que el director comptarà amb mi”, declara Casanova, qui anima a tots a col·laborar en aquest crowdfunding a través de www.platinocrowdfunding.com . “Els problemes de Salut Mental ens poden tocar a tots i, per això, crec que és important implicar-se en aquests projectes que trenquen esquemes”.