Carmina Gramage: “Mai vaig imaginar que arribaria a ser youtuber”

Carmina Gramage Bas, la mare de la saga dels Prieto, s’ha fet youtuber gastronòmica. Tot va començar fa ara un any, quan el xef de La Cuina Santiago Prieto va ser convidat al programa de televisió ‘Bona vesprada’ de Àpunt, per a cuinar una recepta tradicional, i ell va pensar que era més apropiat que la fera Carmina, la seua mare. Així que, per a animar-la en un moment de decaïment, la va implicar en aquesta aventura en la qual mare i fill van compartir plató, cuinant putxero, l’una, ramen, l’altre. D’aquella experiència va quedar tan bon sabor de boca i tan bon ànim, que Santiago va animar a Carmina a tindre el seu propi canal de cuina en Youtube. I és així com aquesta ontinyentina, després de diverses dècades, treballant braç a braç amb el seu marit, Antonio Prieto, manté a la seua maduresa, la seua pròpia finestra en internet, on es mostra tal com és, en La Cuina De Carmina.

A la pregunta de si pensava que algun dia seria youtuber, contestava de forma contundent:  “Ni pensar-ho, com? Si no sé manejar el telèfon, ni tan sols tinc. I ara el canal de Youtube és una cosa imparable, perquè si deixem de publicar alguna setmana, estic pendent dels followers, a través de Santiago, que és qui em porta les xarxes socials. Ja des de la primera publicació, en la qual vam fer una cassola, la resposta de la gent va ser molt positiva. El videògraf, Jesús Cebrián, un amic de Santiago és el que ens ajuda gravant i editant els vídeos. Va vindre el primer dia i s’ho va passar tan bé, que es va sumar al nostre projecte. Cada 15 o 20 dies publiquem”.

Carmina va començar la seua trajectòria professional com a modista, en casa de Mª Carmen Alonso, durant més de 20 anys, “però em vaig casar amb Toni, que estava en l’hostaleria i, per mediació de Pepe Camós, en el que era Óscar Mayer, li va oferir portar el seu primer bar, el bar Toni, on vam estar prop de 4 o 5 anys. Aqueixa va ser la meua primera incursió en la cuina i feia les receptes casolanes”. En aquella primera època a suggeriment d’un cosí de Carmina van  nàixer les ‘pataquetes’, que es va convertir en un símbol de la casa. “Jo sempre he sigut molt atrevida i em vaig fer avant, de manera autodidacta. Ja tenia als meus quatre fills i els meus pares em van ajudar moltíssim en la seua criança. També record que anava a treballar en una Mobylette i després en una Honda. Sempre he sigut atrevida i he anat per davant. Després, la trajectòria professional ens va portar a la Gamba d’Or, El Menjador i la Cuina”, explica Carmina Gramage.

En la vida no li ha sabut mal compartir les seues receptes amb la gent, faceta que ara continua en el seu canal de Youtube. “Mai m’ha importat compartir les receptes. Quan estàvem en la Gamba d’Or féiem una salsa amb bolets amb llom i hi havia persones que venien a preguntar com es cuinava i jo ho deia, no tenia cap problema. De fet, aquesta recepta l’hem feta en el Canal de Youtube. No amaguem res”. Per a ella, la seua recepta més preuada es el pastís de moca, que era d’una cosina meua i primer el feia per a menjar-se’l a casa, abans d’estar en el bar. Un dia, en la Gamba d’Or, vaig decidir fer-la i Toni estava preocupat perquè no sabia si tindria bon acolliment i perquè el producte per a fer-la és car. A partir d’ací, també es va convertir en una de les nostres cartes de presentació que han heretat els meus fills, fins al dia de hui. A mi m’agrada fer-la amb una mica de cabell d’àngel en la meitat”.